Οι αγκυλώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, «βραχνάς» για την οικονομία

Οι αγκυλώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, «βραχνάς» για την οικονομία

91
Οι αγκυλώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, «βραχνάς» για την οικονομία

Τις ανησυχίες της για την οικονομική ανάκαμψη και τον πληθωρισμό εξέφρασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, η πίεση που δέχονται οι εφοδιαστικές αλυσίδες σε συνάρτηση με τις αυξανόμενες τιμές των ενεργειακών αγαθών είναι δυνατόν να αποτελέσουν σκοπέλους για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «Financial Stability Review» του Νοεμβρίου, οι ανατιμήσεις των ενεργειακών αγαθών ίσως επιδράσουν και μακροπρόθεσμα στον πληθωρισμό. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός μπορεί να διογκωθεί, λόγω της ανισότητας των ποσοστών εμβολιασμού που καταγράφεται παγκοσμίως.

Μέχρι στιγμής, οι εμβολιασμοί έχουν συνεισφέρει στον περιορισμό των κινδύνων της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να τους εξαλείψουν. Μεταξύ άλλων, στους κύριους κινδύνους συμπεριλαμβάνονται η ευαλωτότητα περιουσιακών στοιχείων στη μεταβλητότητα των αγορών και τα υψηλά επίπεδα δανεισμού.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (real GDP) στην Ευρωζώνη θα ξεπεράσει τα προ-πανδημικά επίπεδά του το δ’ τρίμηνο του 2021.

Φωτό: LEEROY Agency/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.