Οι νέοι κόμβοι καθαρής ενέργειας στην Ασία

Οι νέοι κόμβοι καθαρής ενέργειας στην Ασία

93
Οι νέοι κόμβοι καθαρής ενέργειας στην Ασία

Σε επενδύσεις με φόντο την επέκταση των υποδομών επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία προσβλέπει το Πακιστάν, όπως αναφέρει η Global Data. Συγκεκριμένα, το Ισλαμαμπάντ επιθυμεί την υλοποίηση επενδύσεων που θα συνεισφέρουν το 11% της συνολικής αύξησης των υποδομών επαναεριοποίησης LNG στην Ασία έως το 2025.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Global Data, οι επενδυτικές αυτές βλέψεις αποτελούν απόρροια της αυξημένης ζήτησης για φυσικό αέριο στις εγχώριες βιομηχανίες του Πακιστάν. Λόγω αυτού, σχεδιάζεται αύξηση της ικανότητας επαναεριοποίησης της χώρας κατά 1,752 τρισ. κυβικά πόδια έως το 2025. Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης θα προκύψει από νέες υποδομές (συγκεκριμένα, τα 1,697 τρισ. κυβικά πόδια), ενώ τα υπόλοιπα από επέκταση υπαρχουσών υποδομών.

Παράλληλα, η Νότια Ασία συνεχίζει να προσελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο ενεργειακός κολοσσός BP προσβλέπει σε επενδύσεις στην Ινδία. Συγκεκριμένα, η μονάδα επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων της BP προσβλέπει στην αγορά καθαρής ενέργειας, εξετάζοντας το ενδεχόμενο το ένα τρίτο των συνολικών επενδύσεών της να είναι στην Ινδία.

Επιπλέον, οι επενδύσεις που εξετάζει η BP αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια και κατά κύριο λόγο τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs). Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο βρίσκονται οι υποδομές φόρτισης, αλλαγής μπαταριών, αποθήκευσης ενέργειας και ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων.

Υπενθυμίζεται πως, επί του παρόντος, η BP δεν έχει επεκταθεί σημαντικά στην Ινδία. Άλλωστε, έχει μονάχα άλλη μία επένδυση στη χώρα της Νότιας Ασίας, της οποίας το επενδυτικό κεφάλαιο ήταν ίσο με $13 εκατ. Ωστόσο, καθώς και η επένδυση εκείνη αφορούσε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, την Blusmart, διαφαίνεται μια τάση στις κινήσεις της BP με φόντο τη διεύρυνση του portfolio της.

Εν κατακλείδι, καθώς η ανάγκη απανθρακοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας καθίσταται απαραίτητη, είναι σαφές πως η Νότια Ασία, η οποία αποτελείται από πληθώρα αναπτυσσόμενων χωρών και της οποίας ο πληθυσμός είναι σχεδόν 2 δισ., προσελκύει και θα συνεχίσει να προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Φωτό: Dram Van De Biezen/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.