Oι ματιές της Μόσχας στο Βόρειο Πέρασμα συνεχίζονται

Oι ματιές της Μόσχας στο Βόρειο Πέρασμα συνεχίζονται

164
Oι ματιές της Μόσχας στο Βόρειο Πέρασμα συνεχίζονται

Το Βόρειο Πέρασμα αποτελεί για τη Ρωσία σημαντικό στρατηγικό κόμβο, ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Yuri Truntev, σε συζητήσεις του με άλλους αξιωματούχους σε συνεδρίαση της ρωσικής Βουλής. Στις προτεραιότητες είναι η ενδυνάμωση των ρωσικών λιμένων της Αρκτικής και της ναυσιπλοΐας στην περιοχή όλο τον χρόνο. Έτσι, θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής στις περιοχές αυτές.

Βασικές επιδιώξεις της ρωσικής κυβέρνησης για τον κλάδο των μεταφορών είναι αφενός η ναυσιπλοΐα στο Βόρειο Πέρασμα να είναι εφικτή όλο τον χρόνο ήδη από το 2023, αφετέρου τα εμπορεύματα που θα διακινούνται από τα λιμάνια της Αρκτικής να φτάσουν τους 85 εκατ. τόνους έως το 2024.

Ο όγκος των εμπορευμάτων που θα διακινούνται μέσω του Βόρειου Περάσματος μπορεί να είναι ένα φιλόδοξο σενάριο, αναφέρει ο Truntev, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή από τη θαλάσσια αυτή οδό διακινούνται 33 εκατ. τόνοι εμπορευμάτων. Όμως, η τάση είναι ενθαρρυντική και για την επίτευξη του στόχου απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες αφορούν την κατασκευή παγοθραυστικών πλοίων, τη βελτίωση στις υπάρχουσες λιμενικές υποδομές και στις δορυφορικές επικοινωνίες, την εδραίωση ενός εξειδικευμένου συστήματος έρευνας και διάσωσης, την εγκατάσταση ραντάρ μετεωρολογίας και παρακολούθησης συνθηκών πάγου. Μόνο έτσι μπορεί να καταστεί το Βόρειο Πέρασμα κύρια οδός για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.