Πλώρη για ένα πλήρως ηλεκτρικό υδροπτέρυγο επιβατηγό

Πλώρη για ένα πλήρως ηλεκτρικό υδροπτέρυγο επιβατηγό

207
Πλώρη για ένα πλήρως ηλεκτρικό υδροπτέρυγο επιβατηγό

Η αμερικανική startup εταιρεία ναυτιλιακής τεχνολογίας Boundary Layer Technologies πρόσφατα παρουσίασε τον νέο σχεδιασμό ενός πλήρως ηλεκτρικού υδροπτέρυγου επιβατηγού (hydrofoiling ferry), τον οποίο ανέπτυξε και είναι έτοιμη να διαθέσει στην αγορά με την ονομασία ELECTRA.

Το επιβατηγό ELECTRA έχει ταχύτητα πλεύσης 40 κόμβων και αυτονομία έως και 100 ναυτικά μίλια, επιδόσεις διπλάσιες από εκείνες των υπαρχόντων ηλεκτρικών επιβατηγών πλοίων, χάρη στην τεχνολογία Ηydrofoil της Boundary Layer Technologies σε συνδυασμό με το αζιμουθιακό σύστημα πρόωσης (Podded Propulsion) που διαθέτει. Σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις ορυκτών καυσίμων, το σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης με μπαταρίες του ELECTRA μειώνει σημαντικά τον θόρυβο στην καμπίνα έως και κατά 20 dB σε σχέση με τα συμβατικά επιβατηγά πλοία, ενώ το σύστημα των υδροπτερυγίων εξασφαλίζει μια ασφαλή και άνετη πλεύση. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ed Kearney, CEO της Boundary Layer Technologies, η τεχνολογία Hydrofoil αποτελεί το κλειδί για τον εξηλεκτρισμό των επιβατηγών πλοίων.

Το ELECTRA προσφέρει μειώσεις στα λειτουργικά κόστη (OPEX) έως και κατά 35% σε σχέση με εναλλακτικούς σχεδιασμούς ταχύπλοων επιβατηγών που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα, βοηθώντας παράλληλα τους διαχειριστές να αποφύγουν τις μελλοντικές αβεβαιότητες όσον αφορά την επιβολή φόρων στις εκπομπές άνθρακα και την παγκόσμια εφαρμογή συστημάτων εμπορίας εκπομπών.

Η Boundary Layer Technologies έχει ήδη αναπτύξει τα υδροπτερύγια και τα συστήματα ελέγχου του ELECTRA και σχεδιάζει να έχει έτοιμα για λειτουργία τα πρώτα πλοία της εν λόγω κατηγορίας έως τις αρχές του 2024, τα οποία θα επιχειρούν σε περιοχές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σκανδιναβία και η Μεσόγειος.

Φωτό: www.boundarylayer.tech

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.