Oι πειρατικές επιθέσεις στον Κόλπο της Γουινέας στο προσκήνιο

Oι πειρατικές επιθέσεις στον Κόλπο της Γουινέας στο προσκήνιο

224
Oι πειρατικές επιθέσεις στον Κόλπο της Γουινέας στο προσκήνιο

Αυξάνονται οι συμμετέχοντες στο Gulf of Guinea Declaration on Suppression of Piracy και πλέον η εν λόγω πρωτοβουλία απαρτίζεται από 450 εταιρείες και 60 οργανισμούς από την έναρξή της, τον Μάιο του 2021.

Κατά την κ. Sabrina Chao, πρόεδρο της BIMCO, οι εκκλήσεις για την ασφάλεια των ναυτικών στην περιοχή είναι σημαντικές και προς τη σωστή κατεύθυνση. «Είμαστε ευγνώμονες για κάθε υπογραφή της διακήρυξης. Κάθε υπογραφή αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από την υποστήριξη σε ένα κομμάτι χαρτί, αντιπροσωπεύει ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η κ. Chao.

H ίδια ανέφερε ότι, κάθε φορά που μια εταιρεία, αρχή ή οργανισμός αποφασίζει να υπογράψει τη διακήρυξη, η ναυτιλιακή βιομηχανία πηγαίνει ένα βήμα πιο κοντά προκειμένου οι ναυτικοί να μην αισθάνονται φόβο για τις ζωές τους όταν τα πλοία εισέρχονται στον Κόλπο της Γουινέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραδοσιακά μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου οι πειρατικές επιθέσεις αυξάνονται στην περιοχή. Και ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κίνητρο αποτελούσε η κλοπή πετρελαϊκών φορτίων, πλέον αυτό έχει αλλάξει και οι δράστες αυξάνουν τις απαγωγές ναυτικών για λύτρα.

Με την εφαρμογή του Deep Blue project και την παρουσία πολεμικών πλοίων στον Κόλπο της Γουινέας, η Νιγηρία έχει «μια χρυσή ευκαιρία να αναλάβει δράση και να περιορίσει την πειρατεία», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της BIMCO.

Πέραν όμως της ασφάλειας των ναυτικών, οι πειρατικές επιθέσεις συνιστούν απειλή για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της NYK Line, Hitoshi Nagasawa: «Ο Κόλπος της Γουινέας αποτελεί και έναν σημαντικό κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεπώς η πειρατεία δεν αποτελεί ανησυχία μόνο για τα παράκτια κράτη, αλλά είναι μια διεθνής ανησυχία».

Φωτό: Anna Wade/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.