Κ. Μητσοτάκης: «Η χώρα μας αποκτά 3 νέες φρεγάτες για το Πολεμικό...

Κ. Μητσοτάκης: «Η χώρα μας αποκτά 3 νέες φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό, με δυνατότητα να αποκτήσει άλλη μία»

642
Κ. Μητσοτάκης: «Η χώρα μας αποκτά 3 νέες φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό, με δυνατότητα να αποκτήσει άλλη μία»

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Eμμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στις διμερείς επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας και Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.

Αρχικά ο κ. Μακρόν επεσήμανε: «Η Ελλάδα είναι ένας πολιτισμός πρώτα και μετά είναι ένα έθνος. Εμπνέεται από κάτι βαθύτατο και εμπνέει και εμάς. Αυτή η εταιρική σχέση έρχεται σε απόλυτη συνάφεια με τα ιδεώδη μας».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είναι μια ιστορική μέρα για Ελλάδα & Γαλλία. Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης ενισχύει μια πραγματικότητα γνωστή σε όλους: οι δύο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει μια ισχυρή σχέση που υπερβαίνει τις σχέσεις μας σε ΕΕ & ΝΑΤΟ. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρό μας. […] Ανοίγει τον δρόμο για την αυτόνομη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. […] Μετά τα 24 μαχητικά Rafale, σήμερα ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και 3 νέες φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό, με δυνατότητα να αποκτήσει άλλη μία».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, τις 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, ενώ παράλληλα η στρατηγική εταιρική συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ). Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

24738142

Για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε : «Η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατιωτική αυτονομία εξελίσσεται. Επιλογές όπως αυτή η σύναψη εταιρικής αμυντικής συνεργασίας κινείται σε αυτή την κεντρική στρατηγική επιλογή».

Αναφερόμενος στην κρίση με την αγορά των υποβρυχίων & τον ρόλο της Γαλλίας ο κ. Μακρόν υπογράμμισε: «Μίλησα με τον Μπάιντεν, είπαμε ότι δεν αλλάζει η πολιτική της Γαλλίας, που ανακοινώθηκε στην Ινδία το 2018, για τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχουμε εκεί πολλούς στρατιώτες, Γάλλους υπηκόους & επιχειρήσεις. Οι επιπτώσεις της ακύρωσης [αγοράς υποβρυχίων) είναι πάρα πολύ μικρές για τη Γαλλία. Υπογράφουμε σήμερα μια συμφωνία που έχει μια εταιρικότητα και λογική συνέχεια με την ιστορία μας. Όλα αυτά έρχονται πριν το γεγονός με την Αυστραλία».

Ο κ. Μητσοτάκης εν συνεχεία: «Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί αυτή ήταν η εισήγηση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη Γαλλία για παράδοση εντός χρονοδιαγραμμάτων. Παρόλο που θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγεία, θα υπάρχει & ελληνική προστιθέμενη αξία».

Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS.

Η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.