Cosco καλεί… Αμβούργο

Cosco καλεί… Αμβούργο

150
Cosco καλεί… Αμβούργο

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Λιμενική Αρχή του Αμβούργου, η θυγατρική εταιρεία της Cosco Shipping στη διαχείριση τερματικών, Cosco Shipping Ports Limited (CSPL), απέκτησε ένα μειοψηφικό μερίδιο της τάξεως του 35% σε τερματικό του λιμένα. Πρόκειται για το τερματικό Container Terminal Tollerort (CTT), το οποίο διαχειρίζεται ο γερμανικός διαχειριστής Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA).

Η HHLA αναμένει ότι η συμμετοχή της CSPL θα ενισχύσει τη σχέση με τον Κινέζο εταίρο της, καθώς και την εκτέλεση του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του CTT, μέσα από την εξασφάλιση πρόσθετων εμπορευματικών ροών, οι οποίες με τη σειρά τους θα υποστηρίξουν την απασχόληση στο λιμάνι του Αμβούργου. Μάλιστα, μέσω του μειοψηφικού ποσοστού της CSPL στο τερματικό, εκτιμάται ότι το CTT θα αναδειχθεί σε προτιμώμενο κόμβο για τη συγκέντρωση και τη μεταφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων της Cosco στην Ευρώπη.

Το CTT είναι ένας από τους τρεις τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται η HHLA στο λιμάνι του Αμβούργου. Ο τερματικός σταθμός διαθέτει τέσσερις θέσεις ελλιμενισμού και δεκατέσσερις γερανογέφυρες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Cosco, χωρητικότητας 20.000 TEUs και άνω. Επιπροσθέτως, ο σιδηροδρομικός σταθμός μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα, με τις πέντε γραμμές που διαθέτει, παρέχει άμεση διασύνδεση με την ενδοχώρα, που σημαίνει ότι τα εμπορεύματα μπορούν να μεταφερθούν γρήγορα μεταξύ του CTT και των πολλαπλών ευρωπαϊκών προορισμών με τους οποίους συνδέεται το λιμάνι του Αμβούργου.

Το λιμάνι του Αμβούργου αποτελεί σημαντικό λιμενικό κόμβο για το εμπόριο (θαλάσσιο και χερσαίο) μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε τρίτο εμπορευματοκιβώτιο που διακινείται από το γερμανικό λιμάνι έχει προέλευση ή προορισμό την Κίνα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΗΗLA και CSPL αναμένεται να ωφελήσει και να ενισχύσει όχι μόνο το τερματικό CTT αλλά συνολικά τη θέση του λιμένα του Αμβούργου ως κόμβου μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στη Βόρεια Ευρώπη.

Φωτό: Andrey Sharpilo/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.