Στη Σκωτία το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο του κόσμου

Στη Σκωτία το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο του κόσμου

292
Στη Σκωτία το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο του κόσμου

Στη Σκωτία βρίσκεται η μεγαλύτερη πλωτή εγκατάσταση παραγωγής αιολικής ενέργειας Kincardine Offshore Wind, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός νηογνώμονας ABS στα τέλη Αυγούστου. Το πλωτό αιολικό πάρκο κατασκευάστηκε υπό το Kincardine Project και αναμένεται να παράγει 218 GWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο, η οποία είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 55.000 σπιτιών στη Σκωτία. Το πάρκο βρίσκεται περίπου 15 χλμ. νοτιοανατολικά του Aberdeenshire και καλύπτει έκταση περίπου 110 τ.χλμ.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στην κορυφή της παγκόσμιας παραγωγής παράκτιας αιολικής ενέργειας, με συνολική παραγωγή η οποία ανέρχεται στα 10,4 GW. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται πλέον η Κίνα (παραγωγή: 7,9 GW), η οποία ξεπέρασε τη Γερμανία (παραγωγή: 7,7 GW). Ακόμη, η Κίνα επενδύει δυναμικά σε παράκτιες δομές παραγωγής αιολικής ενέργειας, με δομές παραγωγικής ικανότητας ίσης με 5,3 GW να βρίσκονται υπό κατασκευή.

Γενικότερα, η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα μέσω πλωτής αιολικής ενέργειας ανέρχεται σε 34,1 GW από συνολικά 169 εγκαταστάσεις. H παγκόσμια πρόοδος είναι εμφανής, καθώς το 2012 η αντίστοιχη παραγωγική δυναμικότητα ανερχόταν σε μόλις 4,8 GW. Υπενθυμίζεται πως η Ευρώπη έχει ως στόχο την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά πάρκα στα 300 GW έως το 2050.

Τέλος, ενώ η αιολική ενέργεια αποτελεί απαραίτητη σύμμαχο στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε τον Ιούλιο του 2021 περί των κινδύνων που ενέχει για την αλιεία η εγκατάσταση πλωτών δομών παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Φωτό: Eddy Lemaistre/ AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.