Οι νηογνώμονες με το βλέμμα στη χρήση βιοκαυσίμων στη ναυτιλία

Οι νηογνώμονες με το βλέμμα στη χρήση βιοκαυσίμων στη ναυτιλία

63
Οι νηογνώμονες με το βλέμμα στη χρήση βιοκαυσίμων στη ναυτιλία

Ο νηογνώμονας ClassNK έχει δεσμευτεί να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας για τη μετάβαση σε δραστηριότητες μηδενικών εκπομπών. Στην προσπάθεια λοιπόν προώθησης μέτρων που στοχεύουν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, ο νηογνώμονας δημοσίευσε την ενημέρωση “Διαχείριση της χρήσης βιοκαυσίμων σε πλοία”, η οποία περιγράφει τις διαδικασίες αλλά και τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται όταν χρησιμοποιούνται βιοκαύσιμα ως καύσιμα πλοίων.

Τα βιοκαύσιμα αποτελούν ανανεώσιμα καύσιμα τα οποία παράγονται από βιολογικούς οργανισμούς (βιομάζα) και των οποίων οι πρωτογενείς πρώτες ύλες είναι τα φυτικά έλαια. Κατά την καύση τους τα βιοκαύσιμα δεν εκπέμπουν οξείδια του θείου (SOx), ενώ γενικά θεωρούνται “ανθρακικά ουδέτερα καύσιμα” καθώς το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν κατά την καύση τους έχει θεωρητικά απορροφηθεί από τα φυτά από τα οποία προέρχονται, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας τους. Επιπλέον, ανάλογα με τον τύπο του καυσίμου, τα βιοκαύσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα πλοίων χωρίς να χρειάζεται να τροποποιηθούν οι προδιαγραφές των υφισταμένων κινητήρων πετρελαίου (drop-in fuel).

Η χρήση των βιοκαυσίμων έχει αρχίσει να αυξάνεται, δεδομένου ότι αποτελούν ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο. Προκειμένου να υποστηρίξει την ασφαλή και ορθή χρήση των βιοκαυσίμων σε πλοία, ο ClassNK προχώρησε στη νέα αυτή δημοσίευση η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του νηογνώμονα.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη δημοσίευση, ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο: ClassNK – Biofuels

Φωτό: ClassNK

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.