Ταξίδι 45 ημερών στη Β. Αμερική από ηλεκτρικό σκάφος ηλιακής ενέργειας

Ταξίδι 45 ημερών στη Β. Αμερική από ηλεκτρικό σκάφος ηλιακής ενέργειας

118
Ταξίδι 45 ημερών στη Β. Αμερική από ηλεκτρικό σκάφος ηλιακής ενέργειας
Φωτο: Sustainable Energy Systems

Η Sustainable Energy Systems, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην εφαρμογή ηλιακών πάνελ σε μικρά σκάφη αναψυχής, ανακοίνωσε ότι ένα ηλεκτρικό της σκάφος ολοκλήρωσε ένα ταξίδι 45 ημερών στη Β. Αμερική χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια για την πρόωση του. Χωρίς να φέρει εφεδρικές μηχανές diesel, το «Wayward Sun» ξεκίνησε το πειραματικό του ταξίδι από Bellingham της Washington στις 25 Μαΐου και ολοκλήρωσε την πορεία του στο Juneau της Alaska στις 8 Ιουλίου, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι συνολικά 1216 ναυτικών μιλίων.

Το μικρό σκάφος έχει ναυπηγηθεί από την Devlin Boat σε συνεργασία με την Sustainable Energy Systems των David και Alex Borton. Είναι εξοπλισμένο με ηλιακά πάνελ και ένα σύστημα μπαταρίας της Torqueedo.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν ένα ταξίδι βασιζόμενο στην ηλιακή ενέργεια καθώς η ηλιοφάνεια δεν είναι τόσο συχνή σε εκείνη την περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Alex Borton ακόμα και σε μια συννεφιασμένη μέρα το σκάφος μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα 2-3 κόμβων ενώ σε συνθήκες ηλιοφάνειας, μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 5 κόμβους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς τη χρήση της βοηθητικής μπαταρίας. Σύμφωνα με δηλώσεις από την πλευρά της εταιρείας, το σκάφος κατά τη διάρκεια του μεγάλου του ταξιδιού, κατάφερε να διανύει κατά μέσο όρο 32 ναυτικά μίλια ανά ημέρα.

Παρότι είναι κατανοητό ότι η ηλιακή ενέργεια είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ως βασική πηγή ενέργειας για τα εμπορικά πλοία, ωστόσο τα ηλιακά πάνελ ενδεχομένως να είναι μια λύση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα αλλά και του κόστους των καυσίμων

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.