Αύξηση των ερευνών για εναλλακτικά καύσιμα στη ναυτιλία

Αύξηση των ερευνών για εναλλακτικά καύσιμα στη ναυτιλία

121
Αύξηση των ερευνών για εναλλακτικά καύσιμα στη ναυτιλία

Έξι έρευνες, οι οποίες θα αφορούν εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες απανθρακοποίησης, θα πραγματοποιηθούν για λογαριασμό της EMSA (European Maritime Safety Agency). Η κοινοπραξία που θα τις εκπονήσει θα αποτελείται από τον νηογνώμονα ABS (American Bureau of Shipping), την εταιρεία ερευνών CE Delft και τη συμβουλευτική, σε θέματα περιβάλλοντος, εταιρεία Arcsilea, με τον ABS να είναι επικεφαλής του εγχειρήματος.

Το project θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών και θα διερευνήσει τις βασικές πτυχές της απανθρακοποίησης στη ναυτιλία, στην επίτευξη της οποίας μπορούν να συμβάλουν τα βιοκαύσιμα, η αμμωνία, το υδρογόνο, η υποβοηθούμενη από την αιολική ενέργεια πρόωση και άλλες προηγμένες τεχνολογίες. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην υποστήριξη της μετάβασης του κλάδου σε χαμηλά έως μηδενικά επίπεδα εκπομπών.

Στις έρευνες θα αναλυθεί η χρήση των καυσίμων ή των τεχνολογιών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας, της οικονομικής ωφελιμότητας και της συνολικής επίδρασής τους στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Λοιποί συνεργάτες του project θα ελέγξουν το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να εντοπίσουν παραλείψεις και να συμπεριλάβουν εκτιμήσεις ασφαλείας για τη χρήση των καυσίμων ή των πηγών ενέργειας τόσο σε εμπορικά όσο και σε επιβατηγά πλοία.

Πάντως, είναι εμφανές πως όσο αυξάνονται οι κανονισμοί της ναυτιλίας για την επίτευξη της απανθρακοποίησης, τόσο εμπλουτίζονται και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από διάφορους φορείς του κλάδου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.