Στον δρόμο για την απανθρακοποίηση οι εγχώριες μεταφορές του Ηνωμένου Βασιλείου

Στον δρόμο για την απανθρακοποίηση οι εγχώριες μεταφορές του Ηνωμένου Βασιλείου

46
Στον δρόμο για την απανθρακοποίηση οι εγχώριες μεταφορές του Ηνωμένου Βασιλείου

Την Τετάρτη 14 Ιουλίου ανακοινώθηκε το Transport decarbonisation plan της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που προσβλέπει στην καθαρότητα του αέρα, στην υγεία των πολιτών καθώς και στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων «πράσινων» θέσεων εργασίας.

Το σχέδιο έχει ως βασικό στόχο τη μείωση των εκπομπών στις θάλασσες, στην ατμόσφαιρα, στους δρόμους και στους σιδηρόδρομους, δημιουργώντας ένα βιώσιμο μονοπάτι προς τη μηδενική καθαρή κατανάλωση ενέργειας για ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών έως το 2050.

Ως μέρος αυτού του σχεδίου, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την ίδια ημέρα την πρόθεσή της να καταργήσει σταδιακά την πώληση νέων βαρέων φορτηγών οχημάτων που λειτουργούν με diesel ή βενζίνη έως το 2040.

Ο Grant Shapps, γραμματέας μεταφορών, τόνισε ότι: «Πρέπει να κάνουμε τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Θα συνεχίσουμε να πετάμε για τις διακοπές μας, αλλά με πιο αποδοτικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούν περισσότερο βιώσιμα καύσιμα. Θα συνεχίσουμε να οδηγούμε, αλλά σε αυτοκίνητα που πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο τις μηδενικές εκπομπές».

Η ανακοίνωση αυτή από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είναι προπομπός της επερχόμενης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), που θα φιλοξενηθεί στη Γλασκώβη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.