Σταθερά αυξητική η πορεία των ναύλων στα containerships

Σταθερά αυξητική η πορεία των ναύλων στα containerships

168
Σταθερά αυξητική η πορεία των ναύλων στα containerships

O παγκόσμιος δείκτης Χeneta Shipping Index (XSI), o οποίος αντικατοπτρίζει την πορεία των μακροπρόθεσμων ναύλων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσιοποίησε η Χeneta, συνέχισε την ανοδική του τάση και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, καταγράφοντας μια εκ νέου αύξηση της τάξης του 2,3% και φτάνοντας αισίως τις 156,41 μονάδες. Ο δείκτης έχει σημειώσει μια αστρονομική αύξηση 39,2% ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων αναταραχών στον κλάδο. Επιπροσθέτως, ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά 37,7% από τα τέλη του 2020, ενώ, με δεδομένο ότι οι συνθήκες στην αγορά δεν αναμένεται να αντιστραφούν σύντομα, η τιμή του δείκτη εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Εκτός των αυξημένων ναύλων, πολλοί θαλάσσιοι μεταφορείς άδραξαν την ευκαιρία να αυξήσουν τους στόλους τους στην παρούσα συγκυρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη παραγγελία δώδεκα πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 13.000 TEUs και αξίας $1,57 δισ. από την ΗΜΜ. Μέσα από την εν λόγω παραγγελία, η χωρητικότητα του νοτιοκορεατικού θαλάσσιου μεταφορέα αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατ. TEUs. Εν τω μεταξύ, και η MSC συνεχίζει τις προσθήκες πλοίων στον στόλο της, με την τελευταία αναφορά να κάνει λόγο για εξαγορά άλλων πέντε πλοίων μικρής χωρητικότητας, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 60 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά κατά τους τελευταίους δέκα μήνες. Αντίστοιχα, η γερμανική εταιρεία τακτικών γραμμών έχει αναλάβει δράση, παραγγέλνοντας έξι containerships χωρητικότητας 23.500 TEUs, με την παράδοσή τους να αναμένεται το 2024. Πέρα από τον εκσυγχρονισμό του στόλου της, η πρόσθετη χωρητικότητα θα βοηθήσει τη γερμανική εταιρεία να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση αλλά και να μειώσει το ανά μονάδα κόστος της.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές σημείωσαν τον Ιούνιο μείωση της τάξης του 4,2% στον δείκτη XSI για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες, πέφτοντας στις 163,2 μονάδες. Παρά τη μηνιαία μείωση, ωστόσο, ο δείκτης παραμένει κατά 48,1% αυξημένος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ υπολογίζεται ότι έχει καταγράψει αύξηση 47,1% από τον Δεκέμβριο του 2020. Αντίθετα, οι εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται, καταγράφοντας μια επιπλέον αύξηση της τάξης του 1,9% κατά τον Ιούνιο, γεγονός που ανέβασε τον δείκτη XSI στις 142,88 μονάδες. Η συνολική αύξηση του δείκτη από τα τέλη του 2020 υπολογίζεται στο 24%, ενώ σε ετήσιο επίπεδο στο 18,1%.

Αντίστοιχα, οι εξαγωγές από την Άπω Ανατολή κατέγραψαν αύξηση στον δείκτη XSI κατά 1,5%, φτάνοντας τις 134,1 μονάδες. Παρότι η αύξηση του δείκτη συνεχίστηκε και τον Ιούνιο, ήταν σημαντικά μικρότερη σε σχέση με το άλμα του 13,8% που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα. Συνολικά, σε επίπεδο έτους, η αύξηση του συγκεκριμένου δείκτη αγγίζει το 27,3%, ενώ από τα τέλη του 2020 η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, της τάξης του 39,4%. Τέλος, και οι εξαγωγές συνέχισαν την αυξητική τους πορεία για έκτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας άνοδο 2% και φτάνοντας τις 201,54 μονάδες στον δείκτη XSI. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης είναι αυξημένος κατά 67,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ από τα τέλη του 2020 έχει αυξηθεί κατά 59,6%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.