«Ρωσική επέλαση» στην αμερικανική ήπειρο

«Ρωσική επέλαση» στην αμερικανική ήπειρο

205
«Ρωσική επέλαση» στην αμερικανική ήπειρο

Η ρωσική Lukoil ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση του 50% στην περιοχή 4 στο Μεξικό μέσω της εξαγοράς της εταιρείας του φορέα εκμετάλλευσης. Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται στα 435 εκατ. δολάρια πλέον των δαπανών για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία υπόκειται σε ορισμένους όρους, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από τις αρχές του Μεξικού.

Το έργο περιλαμβάνει δύο οικόπεδα, συνολικής έκτασης 58 τ.χλμ., τα οποία βρίσκονται 42 χλμ. ανοικτά του Μεξικού, στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ το βάθος της θάλασσας είναι μόλις 30-45 μ. Δύο πετρελαιοπηγές ‒οι Ichalkil και Pokoch‒ βρίσκονται εντός των εν λόγω οικοπέδων και τα ανακτήσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων ανέρχονται σε 564 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, περισσότερο από το 80% των οποίων είναι αργό πετρέλαιο.

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων παραγωγής έχει ολοκληρωθεί και η άμεση παραγωγή έχει προγραμματιστεί εντός του τρέχοντος τριμήνου. Το έργο αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις, με μέγιστο ημερήσιο ρυθμό παραγωγής που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 115.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Η συμφωνία δίνει στη Lukoil δικαίωμα εκμετάλλευσης για περίοδο 25 ετών, με δικαίωμα παράτασης έως και 10 ετών, ενώ συνεργάτης του ρωσικού κολοσσού είναι η PetroBal, θυγατρική ενέργειας του μεξικανικού ομίλου GrupoBAL, με το υπόλοιπο 50%.

«Η Lukoil θεωρεί το Μεξικό μια στρατηγική περιοχή για την ανάπτυξη των διεθνών μας επιχειρήσεων. Το νέο project, όπου θα είμαστε ο φορέας εκμετάλλευσης, είναι αξιοσημείωτο, λόγω των σημαντικών εξερευνητικών αποθεμάτων και του σημαντικού δυναμικού παραγωγής του και συμπληρώνει, φυσικά, το υπάρχον χαρτοφυλάκιο έργων μας στον Κόλπο του Μεξικού», δήλωσε ο Vagit Alekpero, πρόεδρος της PJSC LUKOIL.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.