MPC Container Ships: Συμφωνία για την εξαγορά της Songa Container

MPC Container Ships: Συμφωνία για την εξαγορά της Songa Container

102
MPC Container Ships: Συμφωνία για την εξαγορά της Songa Container

Η νορβηγική εταιρεία διαχείρισης πλοίων εμπορευματοκιβωτίων MPC Container Ships ΑSA (MPCC), σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας εξαγοράς των μετοχών της έτερης νορβηγικής εταιρείας Songa Container AS (Songa) αντί συνολικού τιμήματος $210,25 εκατ.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο στόλος της Songa θα αποτελείται από 11 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, των οποίων η μέση χωρητικότητα ανέρχεται στα 2.250 TEUs, ενώ η μέση ηλικία στα 11,9 έτη. Εννέα εξ αυτών είναι εξοπλισμένα με scrubbers, ενώ τρία φέρουν ice-class και ως εκ τούτου είναι κατάλληλα για την εξυπηρέτηση του εμπορίου της Βαλτικής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MPCC σχολίασε πως η εν λόγω συναλλαγή υποστηρίζεται από την ισχυρή πίστη της εταιρείας στις βιώσιμες προοπτικές της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και την επιθυμία της να επωφεληθεί από το σημαντικό κενό μεταξύ της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και των ναύλων. Ειδικότερα, η δομή της συναλλαγής δημιουργεί άμεσο και αυξητικό αντίκτυπο στα κέρδη της MPCC, σε μια αγορά εμπορευματοκιβωτίων που συνεχίζει να ενισχύεται συνεχώς.

Με την εν λόγω συναλλαγή, η MPCC στοχεύει στην ενίσχυση της θέσης της ως κορυφαίου ενδοπεριφερειακού παρόχου χωρητικότητας εμπορευματοκιβωτίων, με τον στόλο να περιλαμβάνει 75 πλοία συνολικής χωρητικότητας 158.000 TEUs. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η συναλλαγή θα προσδώσει σημαντική κλίμακα και έσοδα στην MPCC σε μια χρονική στιγμή που η αγορά εμπορευματοκιβωτίων είναι ιδιαίτερα ισχυρή, με τους ναύλους, τη διάρκεια των ναυλώσεων και τις αξίες των περιουσιακών στοιχειών να ενδυναμώνονται σε συνεχή βάση.

Σε pro forma επίπεδο, η MPCC αναμένει ότι τα έσοδα από τις ναυλώσεις του συνόλου του στόλου της θα κυμανθούν μεταξύ των $290 εκατ. και $315 εκατ., ενώ αντίστοιχα το EBITDA αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ των $170 εκατ. και $180 εκατ. κατά το τρέχον οικονομικό έτος.

Με βάση το συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο ναυλώσεων και δεδομένου ότι οι ανανεώσεις των ναυλώσεων θα αντικατοπτρίζουν τις υφιστάμενες ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, το ΕBITDA της MPCC θα μπορούσε να ξεπεράσει τα $350 εκατ. το 2022, με τα $70-75 εκατ. εξ αυτών να προέρχονται από τον στόλο της Songa. Με βάση τις ίδιες παραδοχές, για το 2023 το ΕBITDA θα μπορούσε να ξεπεράσει τα $450 εκατ., με τα $80-90 εκατ. να προέρχονται από τον στόλο της Songa.

Τέλος, αναφορικά με την εκτέλεση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιουλίου, τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει την καταβολή $115 εκατ. σε μετρητά (μέρος των οποίων θα αξιοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του χρέους της Songa), ενώ το υπόλοιπο του τιμήματος θα διακανονιστεί μέσω της έκδοσης νέων μετοχών ύψους $48 έως $50 εκατ.

Φωτό: Kurt Cotoaga/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.