«Ιπτάμενα» ferries στη φαρέτρα της Brittany Ferries

«Ιπτάμενα» ferries στη φαρέτρα της Brittany Ferries

210
«Ιπτάμενα» ferries στη φαρέτρα της Brittany Ferries

H εταιρεία Brittany Ferries διερευνά έναν νέο, γρήγορο, βιώσιμο και ενεργειακά αποδοτικό τρόπο μετακίνησης με ferry, με την ονομασία Seaglider. Πρόκειται για ένα πλήρως ηλεκτρικό εκρανοπλάνο (wing-in-ground effect vehicle ‒ WIG), το οποίο αναπτύσσει η αμερικανική start-up εταιρεία REGENT (Regional Electric Ground Effect Nautical Transport).

Τα Seagliders αξιοποιούν το αεροδυναμικό φαινόμενο της Επίδρασης του Εδάφους (Ground Effect), το οποίο τους επιτρέπει να πετούν με μεγάλες ταχύτητες πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Συνδυάζουν την άνεση των επιβατικών πλοίων και των ιπτάμενων δελφινιών με την αεροδυναμική απόδοση των hovercraft και την ταχύτητα των αεροσκαφών, αναπτύσσοντας ταχύτητες έως και 180 mph, έξι φορές μεγαλύτερες από εκείνες των επιβατικών πλοίων, και με αυτονομία μπαταριών που φτάνει τα 180 μίλια.

Η Brittany Ferries έχει υπογράψει μια επιστολή προθέσεως, η οποία αφορά τη χρήση Seagliders χωρητικότητας 50-100 επιβατών για τη διαδρομή μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, έως το 2028, ενώ η REGENT αναμένει πως οι πρώτοι επιβάτες θα έχουν ταξιδέψει με ένα σκάφος τέτοιου τύπου αλλά μικρότερου μεγέθους έως το 2025.

Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της Brittany Ferries και η νέα αυτή συνεργασία με τη REGENT αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία έχει επίσης παραγγείλει δύο πλοία κατανάλωσης καυσίμου LNG, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν μέσα στα έτη 2022 και 2023.

Φωτό: www.brittany-ferries.co.uk

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.