Η περιβαλλοντική στρατηγική και οι πράσινοι στόχοι της ΜΟL

Η περιβαλλοντική στρατηγική και οι πράσινοι στόχοι της ΜΟL

72
Η περιβαλλοντική στρατηγική και οι πράσινοι στόχοι της ΜΟL

H ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Mitsui O.S.K. Lines (MOL), σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ανακοίνωσε τα σχέδιά της προκειμένου να επιταχύνει την εφαρμογή της περιβαλλοντικής της στρατηγικής, η οποία στοχεύει στην εκμηδένιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) έως το 2050.

Ειδικότερα, ο θαλάσσιος μεταφορέας παρουσίασε το Περιβαλλοντικό Όραμα 2.1 του ομίλου, το οποίο αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του Περιβαλλοντικού Οράματος 2.0 που είχε εξαγγείλει πριν από έναν χρόνο, καθώς και τον οδηγό για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών GHG έως το 2050 αλλά και μιας βιώσιμης κοινωνίας.

Μάλιστα, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση της περιβαλλοντικής στρατηγικής που είχε καταρτίσει, το νέο σχέδιο της εταιρείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα περιβαλλοντικά ζητήματα πιο δραστικά, θέτοντας υψηλότερους και πιο φιλόδοξους στόχους. Έτσι, πέραν του μακροπρόθεσμου στόχου της εκμηδένισης των εκπομπών GHG έως το 2050, η εταιρεία έχει θέσει επίσης ως μεσοπρόθεσμους στόχους την αξιοποίηση πλοίων μηδενικών εκπομπών έως το τέλος της δεκαετίας καθώς και τη μείωση της έντασης των εκπομπών GHG κατά 45% (σε σχέση με το 2019) έως το 2035.

Δεδομένης και της επιταχυνόμενης προόδου στην ανάπτυξη νέων καινοτομιών, η MOL σκοπεύει να επενδύσει περίπου 200 δισ. γεν στους τομείς έρευνας για την απανθρακοποίηση κατά την προσεχή τριετία (2021-2023). Μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναμένεται να λάβει η εταιρεία, συγκαταλέγονται η προώθηση και η αξιοποίηση των πλοίων κατανάλωσης LNG, η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας και ο εξοπλισμός των πλοίων με ιστία (ένα ιστίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, μπορεί να μειώσει τα GHG έως και 8% στον εμπορικό δρόμο μεταξύ Ιαπωνίας και Βόρειας Αμερικής), καθώς και η υιοθέτηση καθαρών εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων, όπως τα βιοκαύσιμα, η αμμωνία, το υδρογόνο και η συνθετική μεθανόλη. Παράλληλα, στόχος της MOL είναι να αυξήσει τις συνεργασίες της με πανεπιστημιακά ιδρύματα, αναφορικά με την αξιοποίηση των big data και της τεχνητής νοημοσύνης στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ούτως ώστε μέσα από τις νέες αυτές τεχνολογίες να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα διαχείρισης του στόλου της αλλά και να μειώσει τις εκπομπές.

Τέλος, στο νέο της περιβαλλοντικό όραμα, η εταιρεία δεσμεύεται ότι «θα συνεχίσει να παρέχει λύσεις σε ζητήματα μεγάλης σημασίας, όπως η διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η προστασία της βιοποικιλότητας και η πρόληψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως η κλιματική αλλαγή».

Φωτό: Enrique Hoyos/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.