Οι ανησυχίες της ναυτιλιακής κοινότητας για την αποτελεσματικότητα του ΕΤS

Οι ανησυχίες της ναυτιλιακής κοινότητας για την αποτελεσματικότητα του ΕΤS

206
Οι ανησυχίες της ναυτιλιακής κοινότητας για την αποτελεσματικότητα του ΕΤS

Τα σχέδια της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τη ναυτιλιακή βιομηχανία ενδέχεται, εν τη απουσία καυσίμων χαμηλού ισοζυγίου άνθρακα, να φέρουν τα αντίστροφα αποτελέσματα, τονίζει σε συνέντευξή του στους Financial Times o Soren Toft, Chief Executive της MSC.

Κατά τον κ. Toft, οι διαχειριστές θα αναγκαστούν να μειώσουν την ταχύτητα των πλοίων τους για να ανταποκριθούν στις μειώσεις των εκπομπών, δημιουργώντας έτσι ανάγκη για περισσότερα νέα πλοία, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για θαλάσσιες μεταφορές.

«Για μας είναι ξεκάθαρο πως ό,τι προτείνουν εν τη απουσία ανθρακικά ουδέτερων καυσίμων θα προσθέσει περισσότερο capacity, περισσότερα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία χρειάζεται να χρηματοδοτηθούν, να κατασκευαστούν στην Ασία και τα οποία θα παραγάγουν περισσότερες εκπομπές», ανέφερε ο επικεφαλής της MSC.

Αντίθετος με τα λεγόμενα του κ. Toft είναι ο Tristan Smith του UCL Energy Institute, ο οποίος τονίζει ότι οι εκπομπές ενός πλοίου κατά την κατανάλωση ενός ναυτιλιακού καυσίμου είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές που παράγονται κατά τη ναυπήγησή του και άλλοι οικονομικοί παράγοντες, όπως η τιμή του πετρελαίου και οι ναύλοι, καθορίζουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα πλοία.

Τα σχόλια του επικεφαλής της MSC έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η ΕΕ ετοιμάζει προτάσεις για την αναθεώρηση της λειτουργίας της αγοράς άνθρακα τον επόμενο μήνα.

Ερωτηματικό για τη ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει το εύρος των ταξιδιών που θα στοχεύσει η ΕΕ στο αναθεωρημένο ETS, καθώς οι Ευρωπαίοι νομοθέτες προσβλέπουν σε μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030.

Τέλος, ο κ. Toft εξέφρασε στους FT τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι μονομερείς πρωτοβουλίες όπως αυτές της ΕΕ μπορεί να οδηγήσουν σε αντίστοιχα περιφερειακά μέτρα σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, δημιουργώντας ένα χάος για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.