Συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα: Η επιστροφή της πλωτής αποθήκευσης πετρελαίου;

Συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα: Η επιστροφή της πλωτής αποθήκευσης πετρελαίου;

339
Συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα: Η επιστροφή της πλωτής αποθήκευσης πετρελαίου;

Το Ιράν προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου, που αυτή την ώρα διατηρεί σε απόθεμα, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα, τονίζουν κύκλοι της αγοράς και traders στο Reuters.

Ουάσιγκτον και Τεχεράνη ξεκίνησαν στα μέσα Ιουνίου τον έκτο κύκλο επαφών και διαπραγματεύσεων για την επανέναρξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, από το οποίο ο πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε το 2018. Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε κυρώσεις στον ενεργειακό κλάδο του Ιράν με αποτέλεσμα πολλές χώρες να αναστείλουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου ενώ κυρώσεις επιβλήθηκαν κατά καιρούς και στα πλοία μεταφοράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Τεχεράνη σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή της σε 3,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα από τα τωρινά επίπεδα των 2,1 εκατ. βαρελιών/ημέρα σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με την Ουάσιγκτον.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι το Ιράν θα χρησιμοποιήσει αποθέματα 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, εκ των οποίων τα 30-35 εκατ. βαρέλια δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, σε διάστημα λίγων μηνών από την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Σαφώς μια αύξηση της προσφοράς πετρελαίου από την πλευρά του Ιράν ερμηνεύεται ως «απειλή» για τις τιμές. Παρόλα αυτά η Goldman Sachs σημείωσε τον περασμένο μήνα ότι η παγκόσμια αγορά θα καταφέρει να απορροφήσει την επιπρόσθετη προσφορά σχετικά άμεσα.

Και ενώ προετοιμάζεται για την επανέναρξη των εξαγωγών, το Ιράν έχει ενισχύσει τους τελευταίους μήνες την αποθήκευση πετρελαίου σε δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Kpler. Μερικά από τα δεξαμενόπλοια αυτά βρίσκονται στην Ασία η οποία παραδοσιακά αποτελεί την κορυφαία αγορά για το ιρανικό πετρέλαιο.

«Εκτιμούμε ότι περίπου 78 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και παραγώγων του είναι αποθηκευμένα στο νερό έναντι 41 εκατ. βαρελιών το ίδιο διάστημα πέρσι», τονίζει στο Reuters o Homayoun Falakshah, αναλυτής της Kpler.

Από την πλευρά του Κινέζος trader σημειώνει ότι το Ιράν μείωσε τις εξαγωγές στην Κίνα τον Απρίλιο και τον Μάιο και προέβη σε αποθήκευση του πλεονάζοντος αποθέματος με στόχο την πώλησή του σε υψηλότερη τιμή όταν αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τέλος, με την είδηση της επιστροφής του Ιράν στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη, σημαντικά διυλιστήρια από την Ευρώπη και την Ασία έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αγοράσουν πετρέλαιο από το Ιράν ξανά.

Φωτό: Angad Cheema/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.