Στο απόγειο οι πολιτικές κινήσεις ΗΠΑ-Κίνας για τους δασμούς

Στο απόγειο οι πολιτικές κινήσεις ΗΠΑ-Κίνας για τους δασμούς

69
Στο απόγειο οι πολιτικές κινήσεις ΗΠΑ-Κίνας για τους δασμούς

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι απίθανο να καταργήσει τους δασμούς για τα κινεζικά αγαθά βραχυπρόθεσμα, αλλά η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος, αυξάνοντας τους δασμολογικούς αποκλεισμούς ως τρόπο μείωσης των εντάσεων, ανέφερε σε έκθεσή του ένα κινεζικό think tank.

Παρότι ακόμα και υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις δασμολογικές περικοπές ως εργαλείο για νέες εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, οι δασμοί είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ, αναφέρεται σε έκθεση του φόρουμ China Finance 40 (CF40), ενός think tank στο οποίο μετέχουν στελέχη από ρυθμιστικές αρχές, ακαδημαϊκούς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Ωστόσο, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πληθωριστικές πιέσεις το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Ουάσιγκτον ενδεχομένως να προσπαθήσει να περιορίσει την πληθωριστική επιβάρυνση μέσω των δασμολογικών αποκλεισμών, οι οποίες εξάλλου θα μειώσουν και την πολιτική πίεση, ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να διατηρεί πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα που εξάγονται προς τις ΗΠΑ αξίας 370 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον, το think tank διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί και για τον αντίκτυπο της στήριξης της Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας και επιθυμεί οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν στη δική τους τεχνολογική υποστήριξη. «Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Μπάιντεν, ο τεχνολογικός ανταγωνισμός και η αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών στον κυβερνοχώρο θα ενταθούν και η πιθανότητα παράλληλων συστημάτων θα αυξηθεί», αναφέρει η έκθεση, προβλέποντας τον εντατικό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών για τη δημιουργία διεθνών κανόνων για τις αναδυόμενες τεχνολογίες.

Εξάλλου, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερουσία θα εξετάσει ένα εκτεταμένο πακέτο νομοθεσίας στις 8 Ιουνίου, με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητα της χώρας να ανταγωνιστεί την κινεζική τεχνολογία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.