Αλλάζει η ρότα της ναυτιλίας με την υπερανάπτυξη της Αφρικής

Αλλάζει η ρότα της ναυτιλίας με την υπερανάπτυξη της Αφρικής

190
Αλλάζει η ρότα της ναυτιλίας με την υπερανάπτυξη της Αφρικής

Αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών από και προς την Ανατολική Αφρική καταγράφουν οι διεθνείς αναλυτές, με αποτέλεσμα τόσο η Κένυα όσο και η Τανζανία να εισέρχονται δυναμικά στον διεθνή χάρτη των μεταφορών.

Ο πρόεδρος της Κένυας, Uhuru Kenyatta, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία νέων υποδομών και λιμενικών έργων στον λιμένα Lamu της ανατολικής Κένυας. Το έργο θεωρείται σημαντικό ορόσημο για τις μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή και θα εγκαινιαστεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας της Κένυας με το Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία. Το έργο αποτελεί μέρος της δημιουργίας του Lamu Port-South Sudan-Ethiopia Transport Corridor (LAPSSET), που εγκαινιάστηκε το 2012. Η ενίσχυση του λιμένα Lamu ουσιαστικά αποδυναμώνει το Τζιμπουτί, το οποίο μέχρι σήμερα ήταν ο κύριος λιμένας της περιοχής, με συχνές καθυστερήσεις στους χρόνους φορτοεκφόρτωσης λόγω συμφόρησης.

Ο νέος λιμένας θα διαχειρίζεται κυρίως ξηρά φορτία και εγκαινιάζεται σε μια χρονική περίοδο που σχεδόν όλα τα λιμάνια της περιοχής υποβάλλονται σε αναβαθμίσεις για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Σημαντικά έργα σχεδιάζονται και για το λιμάνι της Μομπάσα, που θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της Κένυας αλλά και των όμορων και περίκλειστων κρατών. Σκοπός της κυβέρνησης στο Ναϊρόμπι είναι η βελτίωση των συνδυασμένων μεταφορών από και προς το Νότιο Σουδάν, την Αιθιοπία και την Ουγκάντα, κράτη με τεράστια γεωργική παραγωγή και ορυκτό πλούτο, αλλά και σημαντικές δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης.

Στο ίδιο πλαίσιο, και ο πρωθυπουργός της γειτονικής Τανζανίας, Kassim Majaliwa, ανακοίνωσε ότι οι αναβαθμίσεις στα λιμάνια της χώρας βρίσκονται πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θα ενισχύσουν τις προοπτικές της χώρας, προκειμένου να καταστεί ένας σημαντικός περιφερειακός κόμβος μεταφορών και εμπορίου. Ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Κοινοβούλιο στην Dodoma ότι οι αναβαθμίσεις στα λιμάνια Dar es Salaam, Tanga και Mtwara βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και η κυβέρνηση επικεντρώνεται πλέον στην εκμετάλλευση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της για την ενίσχυση του περιφερειακού εμπορίου, την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή. Η θέση της Τανζανίας ευνοεί την υλοποίηση σχεδίων για την καλύτερη σύνδεση των λιμένων της χώρας με πολλά όμορα κράτη, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ρουάντα, το Μπουρούντι, το Μαλάουι και η Ζάμπια.

Η ανάπτυξη σύγχρονων λιμένων στα δύο κράτη, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση βασικών έργων για τις απρόσκοπτες και ασφαλείς μεταφορές προς τα γειτονικά τους κράτη, θα αλλάξει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, κατά πολύ τις θαλάσσιες μεταφορές και κυρίως τις εμπορικές διαδρομές που εξυπηρετούν τη συγκεκριμένη ήπειρο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.