Maersk: Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο μέτρησης των ρύπων των logistics

Maersk: Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο μέτρησης των ρύπων των logistics

108
Maersk: Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο μέτρησης των ρύπων των logistics

Ένας Πίνακας Εκπομπών (Emissions Dashboard) είναι το τελευταίο ψηφιακό εργαλείο το οποίο εισάγει η εταιρεία τακτικών γραμμών και logistics Maersk, προκειμένου να βοηθήσει τους πελάτες της να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εφοδιαστικών τους αλυσίδων. Πιο συγκεκριμένα, ο Πίνακας Εκπομπών αποτελεί μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση, η οποία συλλέγει δεδομένα εκπομπών από όλα τα μέσα μεταφοράς και όλους τους μεταφορείς που συγκροτούν την αλυσίδα εφοδιασμού.

Με το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο, η δανέζικη εταιρεία μεταφορών ενισχύει τη βοήθεια που παρέχει στους πελάτες της προκειμένου να απανθρακοποιήσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες. Ο Πίνακας Εκπομπών είναι ένα εργαλείο ανάλυσης δεδομένων, το οποίο μετρά και ενημερώνει τους πελάτες της εταιρείας για το ανθρακικό αποτύπωμα των εφοδιαστικών τους αλυσίδων τόσο συγκεντρωτικά όσο και ανά μέσο μεταφοράς που μεταφέρει τα προϊόντα τους (φορτηγό, τρένο, αεροπλάνο, πλοίο). Τα στοιχεία που συλλέγονται μπορούν εν συνεχεία να αξιοποιηθούν από τις εταιρείες, προκειμένου να κοινοποιήσουν δημόσια τα στοιχεία των ρύπων που εκπέμπουν οι εφοδιαστικές τους αλυσίδες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον CEO του τμήματος Θαλάσσιων Μεταφορών και Logistics της εταιρείας, ακριβώς επειδή ένα αυξανόμενο ποσοστό πελατών θέτει φιλόδοξους στόχους βιωσιμότητας, η καταγραφή των ρύπων που εκπέμπουν οι εφοδιαστικές τους αλυσίδες καθίσταται αναγκαία προκειμένου να παρακολουθήσουν την απόδοσή τους έναντι των στόχων που έχουν θέσει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο ψηφιακό εργαλείο έχει σχεδιαστεί σαν μια υπηρεσία μιας στάσης (one-stop-shop), συμμορφώνεται με τη μεθοδολογία του GLEC (Global Logistics Emissions Council) για τον υπολογισμό των ρύπων, ενώ, επιπροσθέτως, διαχειρίζεται δεδομένα εκπομπών που προέρχονται από όλους τους μεταφορείς που εμπλέκονται σε μια ολοκληρωμένη εφοδιαστική αλυσίδα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ανάλυση των δεδομένων παρέχει στους πελάτες τη δυνατότητα να διακρίνουν ευκαιρίες μείωσης των ρύπων που εκπέμπονται κατά τη μεταφορά των προϊόντων τους.

Φωτό: M Anink/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.