Κέρδη ρεκόρ για τη CMA CGM

Κέρδη ρεκόρ για τη CMA CGM

134
Κέρδη ρεκόρ για τη CMA CGM

Κέρδη ρεκόρ κατέγραψε για ακόμα ένα τρίμηνο η γαλλική εταιρεία τακτικών γραμμών CMA CGM, εν μέσω της συνεχιζόμενης ισχυρής ζήτησης για μεταφορά καταναλωτικών προϊόντων. Ειδικότερα, η εταιρεία κατά το α΄ τρίμηνο του 2021 σημείωσε εκ νέου βελτίωση της λειτουργικής της απόδοσης καθώς και αυξημένη κερδοφορία.

Τα έσοδα του α΄ τριμήνου ανήλθαν σε $10,7 δισ., αυξημένα κατά 49,2% σε σχέση με το περσινό α΄ τρίμηνο, κατά το οποίο το διεθνές εμπόριο είχε υποστεί σημαντικές διαταραχές λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν κυρίως στην Κίνα. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου της CMA CGM έφτασαν τα $3,2 δισ., με το περιθώριο EBITDA να κυμαίνεται στο 29,7% (έναντι του 13,5% που ήταν το α΄ τρίμηνο του 2020). Τέλος, τα καθαρά έσοδα του ομίλου σημείωσαν αύξηση ρεκόρ της τάξης του 4229%, ξεπερνώντας τα $2 δισ. ($2,078 δισ. το α΄ τρίμηνο του 2021 έναντι μόλις $48 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020).

Ο όμιλος, επωφελούμενος από τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, συνέχισε να ενισχύει τη χρηματοοικονομική του δομή, επιταχύνοντας την αποπληρωμή μέρους των δανείων του, ύψους $1,7 δισ. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι το καθαρό χρέος του ομίλου στα τέλη Μαρτίου το 2021 ήταν $15,7 δισ., μειωμένο κατά $1,2 δισ. σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου του 2020.

Σε επίπεδο μεταφερόμενων φορτίων, τα μεταφερόμενα εμπορευματοκιβώτια αυξήθηκαν κατά 10,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο α΄ τρίμηνο του 2020, φτάνοντας τα 5,5 εκατ. TEUs. Μάλιστα, τα έσοδα από τους ναύλους ξεπέρασαν τα $8,5 δισ., καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 57,4%, η οποία προέκυψε από τη σημαντική ενίσχυση των εσόδων ανά μεταφερόμενο TEU. Αντίστοιχα, το ΕΒΙΤDA του ναυτιλιακού τμήματος της εταιρείας ήταν $3 δισ., με το περιθώριο EBITDA να αυξάνει στο 34,6%, κυρίως λόγω της αύξησης του μέσου εσόδου ανά TEU ($1.574) αλλά και λόγω των μέτρων συγκράτησης του κόστους που εφαρμόστηκαν.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς, o όμιλος της CMA CGM εκτιμά ότι και κατά το β΄ τρίμηνο του έτους τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι εξίσου ευνοϊκά, αν όχι καλύτερα από αυτά του α΄ τριμήνου.

Φωτό: Dimitry Anikin/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.