Αρχείο των Ναυτικών Χρονικών: «Ζωντανεύει» η δημοσιογραφική μνήμη της ελληνικής ναυτιλίας

Αρχείο των Ναυτικών Χρονικών: «Ζωντανεύει» η δημοσιογραφική μνήμη της ελληνικής ναυτιλίας

226
Αρχείο των Ναυτικών Χρονικών: «Ζωντανεύει» η δημοσιογραφική μνήμη της ελληνικής ναυτιλίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων (9 Ιουνίου) και στο πλαίσιο των εορτασμών των 90 χρόνων συνεχούς εκδοτικής πορείας των Ναυτικών Χρονικών, σας παρουσιάζουμε την ψηφιοποίηση του αρχείου τευχών μας σε μια πλατφόρμα προσβάσιμη προς όλους. Η ψηφιοποίηση του αρχείου και η δημιουργία της πλατφόρμας που το φιλοξενεί, πραγματοποιήθηκε έπειτα από ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Τα Ναυτικά Χρονικά ιδρύθηκαν το 1931 από  τον αείμνηστο Δημήτρη Κωττάκη, ο οποίος μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για την ελληνική ναυτιλία, κατόρθωσε να  θέσει τα θεμέλια για ένα περιοδικό που έμελλε να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο όχι μόνο για την ναυτιλιακή ενημέρωση αλλά και στη διαμόρφωση της ναυτιλιακής πολιτικής της χώρας. Από την πρώτη έκδοση του περιοδικού τον Ιανουάριο του 1931 μέχρι και σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 1500 τεύχη των Ναυτικών Χρονικών. Στις σελίδες τους αποτυπώνονται διαχρονικά οι σκέψεις, οι προβληματισμοί και η διορατικότητα κάποιων από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, καθιστώντας το αρχείο των Ναυτικών Χρονικών αναπόσπαστο κομμάτι της ζωντανής ιστορίας της ελληνικής ναυτιλίας.

Εικαστικό 1

Το Ίδρυμα Ευγενίδου ανταποκρινόμενο στην επιθυμία, τόσο των αναγνωστών όσο και της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας ολοκλήρωσε την πλήρη ψηφιοποίηση του αρχείου τευχών από το 1931 έως το 1983, ημερομηνία θανάτου του ιδρυτή των Ναυτικών Χρονικών. Η γενναιόδωρη αυτή χορηγία πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου, αδερφής του εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη και πρώτης διοικήτριας του Ιδρύματος από το 1954 έως και τον θάνατό της το 1981.

Οι συνεχιστές του οράματος του Ευγένιου Ευγενίδη και της Μαριάνθης Σίμου, υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες των εκδοτών των Ναυτικών Χρονικών για τη συστηματική ενημέρωση της κοινωνίας και ειδικότερα της νέας γενιάς και των Ελλήνων Ναυτικών.

Σε μια εποχή που η αξία και χρησιμότητα της αρχειακής κληρονομιάς δεν έχει πλήρως εκτιμηθεί, η ψηφιοποίηση του αρχείου τευχών των Ναυτικών Χρονικών αποτελεί ένα μοναδικό τεκμήριο ναυτιλιακής και οικονομικής ιστορίας ως δευτερογενή πηγή έρευνας. Η σπουδαιότητα του έργου αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη σημασία εάν αναλογιστούμε τον μικρό αριθμό ναυτιλιακών τίτλων στη χώρα μας αλλά και την απουσία ανάλογων έργων ψηφιοποίησης και ανάδειξης αρχειακού υλικού.

Οι εκδότες των Ναυτικών Χρονικών πρόκειται να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους την ψηφιοποίηση και του υπόλοιπου αρχείου τευχών του περιοδικού από το 1984 μέχρι σήμερα.

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην πλατφόρμα του αρχείου των Ναυτικών Χρονικών μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://archive.naftikachronika.gr/

Διαβάστε περισσότερα ιστορικά θέματα από το Αρχείο των Ναυτικών χρονικών πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.