Ίδρυμα Ευγενίδου: Ένας σταθερός φάρος πολιτισμού και αρωγής στη ναυτική εκπαίδευση

Ίδρυμα Ευγενίδου: Ένας σταθερός φάρος πολιτισμού και αρωγής στη ναυτική εκπαίδευση

135
Ίδρυμα Ευγενίδου: Ένας σταθερός φάρος πολιτισμού και αρωγής στη ναυτική εκπαίδευση

Με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τα εγκαίνια του ιδρύματος Ευγενίδου, στις 7 Ιουνίου 1966, τα Ναυτικά Χρονικά ανατρέχουν στο αρχείο τους για να αναδείξουν την ιστορική πορεία του Ιδρύματος Ευγενίδου καθώς και τη συμβολή του ιδρυτή του στην ναυτική εκπαίδευση στη χώρας μας.

Ο Ευγένιος Ευγενίδης υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους και σημαντικούς Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1882 στο Διδυμότειχο του Έβρου και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ευγενίδης σύνδεσε ναυτικά την Σκανδιναβία με την Εγγύς Ανατολή, ξεκινώντας με την εμπορεία ξυλείας και την ναυτική πρακτόρευση, που μετεξελίχθηκαν σε δημιουργία  τακτικών γραμμών με  βάση την Ν. Αμερική, την Mεσόγειο, την Β. Ευρώπη και την Σκανδιναβία, ενώ δημιούργημά του ήταν η Homelines, που εξαρχής απoτέλεσε τον συνδετικό κρίκο της Mεσογείου με την Ν. Αμερική και εν συνεχεία της Β. Αμερικής με την Mεσόγειο.

Ο ιδρυτής των Ναυτικών Χρονικών Δημήτρης Κωττάκης έτρεφε αμέριστο θαυμασμό προς τον αείμνηστο Ευγένιο Ευγενίδη. Όπως αναφέρουν τα Ναυτικά Χρονικά της 1η Μαΐου 1954: «η αποτυχία ήτο άγνωστος εις τον Ευγενίδην. Η φωτεινή του σκέψις είχε την ικανότητα να προβλέπει».

Ο εθνικός ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης, ο διορατικός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπoς, πέθανε στις 22 Απριλίου 1954 στο Vevey της Ελβετίας. Η σύσταση ιδρύματος με σκοπό την συμβολή στην τεχνική, επαγγελματική και ναυτική εκπαίδευση των νέων ελληνικής υπηκοότητας όπως αποτυπώθηκε στη διαθήκη του, ήταν διακαής επιθυμία του, καθώς είχε νωρίς διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα υπήρχε έλλειψη πολλών και επαρκώς καταρτισμένων τεχνικών κατά τα πρότυπα της επαγγελματικής εκπαίδευσης άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Την διαχείριση της περιουσίας και την εκτέλεση των όρων της διαθήκης του, ανέλαβε η αδελφή του Μαριάνθη Σίμου, η οποία από το 1954 και έως τον θάνατό της το 1981 διετέλεσε διοικήτρια-διαχειρίστρια του Ιδρύματος Ευγενίδου το οποίο, στις 10 Φεβρουαρίου 1956 με βασιλικό διάταγμα και αργότερα με κύρωση του οργανισμού στις 23 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, συστήθηκε. Χάρη στην μεγάλη αυτή προσωπικότητα, το Ίδρυμα καθιερώθηκε ως φορέας συνεχούς προσφοράς στην τεχνική εκπαίδευση και στις επιστήμες στη χώρα μας.

Η στιγμή της τέλεσης των εγκαινίων του κτιρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, στις 7 Ιουνίου 1966, αποτέλεσε για τη χώρα ένα σημαντικό κεφάλαιο για την εκπαίδευση αλλά και τεχνική κατάρτιση της νέας γενιάς. Τα Ναυτικά Χρονικά, σε πολυσέλιδο αφιέρωμα τους στις 15 Ιουνίου 1966, παρουσίασαν με λεπτομέρεια την τελετή των εγκαινίων, τις ομιλίες των επίσημων καλεσμένων καθώς και τις δράσεις που θα αναλάμβανε το Ίδρυμα σχετικά με την εκπαίδευση και μόρφωση των νέων.

Μετά τον θάνατο της Μαριάνθης Σίμου η διοίκηση και διαχείριση του Ιδρύματος Ευγενίδου ασκείται από τριμελή διοικούσα επιτροπή, με πρώτο πρόεδρό της τον Νικόλαο Βερνίκο-Ευγενίδη (1920-2000). Ο Βερνίκος-Ευγενίδης ως πρόεδρος του Ιδρύματος όχι μόνο συνέχισε το έργο της προκατόχου του, με την ίδια ασίγαστη αγάπη και προθυμία, αλλά ενίσχυσε και εμπλούτισε τις δράσεις του Ιδρύματος προετοιμάζοντας το για τις προκλήσεις του 21ο αιώνα.

Από το 2000, υπό την καθοδήγηση του Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, το Ίδρυμα συνεχίζει δυναμικά, σεβόμενο το παρελθόν, αλλά συνεχώς επαναπροσδιοριζόμενο, βάσει των προσδοκώμενων αναγκών του μέλλοντος με ιδιαίτερη έμφαση  στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων Ελλήνων, και έχοντας ως στίγμα του το: «μαθαίνουμε και αποκτούμε δεξιότητες για την Ελλάδα».

Ως διαχρονικός φάρος πολιτισμού και στιβαρός πυλώνας της ναυτικής, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας, το Ίδρυμα πραγματώνει τους σκοπούς του ιδρυτή του, χορηγώντας υποτροφίες σε πτυχιούχους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και προσοντούχους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και προχωρώντας στη συγγραφή και έκδοση σύγχρονων εκπαιδευτικών βιβλίων για τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων. Ταυτόχρονα το Ίδρυμα προσφέρει σημαντικές δωρεές (ΑΕΝ Ιονίων Νήσων, Κύμης, Επαγγελματικών Λυκείων κοκ) που αφορούν κτιριακές υποδομές, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ παρέχει πολύτιμη βοήθεια μέσω της Τεχνικής υβριδικής βιβλιοθήκης του, του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, του εργαστηρίου τεχνολογίας «Utech Lab» και της «Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας» και την διαδοχή αυτής το 2018 με το «Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας». Εκτός αυτών, το Ίδρυμα διαρκώς υποστηρίζει εξειδικευμένα και στοχευμένα αιτήματα της Πολιτείας.

Τέλος, το Ίδρυμα Ευγενίδου, ευαισθητοποιημένο για τον τόπο καταγωγής του ιδρυτή του στηρίζει δράσεις, πρωτοβουλίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα στον ακριτικό Έβρο.

Μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών στα εγκαίνια του Ιδρύματος Ευγενίδου, στο τεύχος της 15ης Ιουνίου 1966, στον ακόλουθο σύνδεσμό:

https://archive.naftikachronika.gr/issue1966-i84/page-13/

«Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.