Fincantieri: Στροφή στις μπαταρίες ιόντων λιθίου

Fincantieri: Στροφή στις μπαταρίες ιόντων λιθίου

93
Fincantieri: Στροφή στις μπαταρίες ιόντων λιθίου

Η Fincantieri SI, μια εταιρεία του ομίλου Fincantieri η οποία πρωτοστατεί στον τομέα των συστημάτων ηλεκτρικής πρόωσης και των σύνθετων θαλάσσιων αλλά και χερσαίων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, και η εταιρεία Faist Electronics του ομίλου Faist, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και στη διάθεση ολοκληρωμένων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, ίδρυσαν από κοινού την Power4Future, ένα νέο joint venture εστιασμένο στην παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου κατέχουν σημαντική θέση σε αρκετούς βιομηχανικούς κλάδους, ενώ οι εταιρείες και οι χώρες που διαθέτουν την εν λόγω τεχνολογία έχουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Οι μπαταρίες που πρόκειται να παραγάγει η νέα κοινοπραξία αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στις προσπάθειες επίτευξης των στόχων απανθρακοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (RRP) της Ιταλίας, το οποίο έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες προκειμένου να κάνει τα ιταλικά λιμάνια και τον κλάδο των μεταφορών φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας προβλέπεται η κατασκευή μιας εγκατάστασης για την παραγωγή μπαταριών, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια ο σχεδιασμός και η συναρμολόγηση μονάδων και πακέτων μπαταριών, η προώθηση αυτών αλλά και η παροχή μεταγοραστικών υπηρεσιών. Ανάμεσα στα συστήματα μπαταριών που θα διατίθενται περιλαμβάνονται και συσκευές ελέγχου, όπως συστήματα διαχείρισης μπαταριών (BMS) και βοηθητικά συστήματα, για παράδειγμα συστήματα προστασίας μπαταριών από πυρκαγιά.

Η Power4Future αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε αρκετούς κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες και οι βαριές βιομηχανίες, όπου η Faist Electronics ήδη δραστηριοποιείται, αλλά και στη ναυτιλιακή βιομηχανία και σε εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας στη στεριά, όπου η Fincantieri έχει ισχυρή παρουσία.

Φωτό: Robert Bye/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.