Η προστασία της Αρκτικής και η συνεργασία των χωρών της περιοχής στο...

Η προστασία της Αρκτικής και η συνεργασία των χωρών της περιοχής στο προσκήνιο

84
Η προστασία της Αρκτικής και η συνεργασία των χωρών της περιοχής στο προσκήνιο

Στις 20 Μαΐου, η Ισλανδία φιλοξένησε τη 12η υπουργική σύνοδο του Αρκτικού Συμβουλίου στο Ρέικιαβικ διά ζώσης και διαδικτυακά. Η συνάντηση σηματοδότησε το τέλος της διετούς ισλανδικής προεδρίας του Αρκτικού Συμβουλίου και την έναρξη της προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2021-2023.

Το Αρκτικό Συμβούλιο είναι το προεξέχον διακυβερνητικό φόρουμ συνεργασίας για θέματα της Αρκτικής. Η υπουργική σύνοδος του Συμβουλίου πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, παρέχοντας στους υπουργούς Εξωτερικών των οκτώ κρατών της Αρκτικής και στην πολιτική ηγεσία των έξι αυτόχθονων μόνιμων συμμετεχόντων την ευκαιρία να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία στην περιοχή και να επανεξετάσουν το ποιοτικό έργο που παράγουν οι ομάδες εργασίας του Συμβουλίου.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ισλανδία προεδρεύει του Συμβουλίου υπό τον τίτλο «Μαζί προς μια βιώσιμη Αρκτική», που αντικατοπτρίζει όχι μόνο την ισχυρή δέσμευση της χώρας στην αρχή της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και την αναγκαιότητα στενής συνεργασίας στην περιοχή και πέραν αυτής. Κατά την προεδρία της, η Ισλανδία τόνισε τέσσερις τομείς προτεραιότητας: το αρκτικό θαλάσσιο περιβάλλον, τις κλιματικές και πράσινες ενεργειακές λύσεις, τους ανθρώπους και τις κοινότητες της Αρκτικής και ένα ισχυρότερο Αρκτικό Συμβούλιο. Υπό την ηγεσία της Ισλανδίας, το Συμβούλιο ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες, με επίκεντρο τη θαλάσσια συνεργασία, την πλαστική ρύπανση, την ισότητα των φύλων, τον Covid-19 στην Αρκτική, την ουσιαστική συνεργασία με τη νεολαία, την ενισχυμένη συνεργασία με τους παρατηρητές του Συμβουλίου και πολλά άλλα.

«Η επιτυχία του Αρκτικού Συμβουλίου έγκειται στην ικανότητα και στην προθυμία της οικογένειας του Συμβουλίου να συνεργαστεί, και το περασμένο έτος είναι απόδειξη αυτού. Είμαι περήφανος για τις Ομάδες Εργασίας. Οι εκθέσεις, οι αξιολογήσεις και τα σχέδια δράσης τους είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και το ότι παραδίδουν με επιτυχία πολλά ποιοτικά προϊόντα, παρά το γεγονός ότι εμποδίζονται από την πανδημία, δείχνει την ταχεία προσαρμοστικότητα και την αφοσίωσή τους στο έργο τους», δήλωσε ο πρέσβης Einar Gunnarsson. «Η Ισλανδία είχε αρχικά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την προεδρία της. Έπρεπε να επιλύσουμε ορισμένες απροσδόκητες προκλήσεις, και αυτό με κάνει ακόμη πιο ευχαριστημένο που βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσουμε την προεδρία με μια ισχυρή υπουργική δήλωση και ένα στρατηγικό σχέδιο που επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Συμβουλίου για μια ειρηνική και βιώσιμη Αρκτική».

Φωτό: Yvette Zhang/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.