Προσωρινή άρση του Jones Act;

Προσωρινή άρση του Jones Act;

180
Προσωρινή άρση του Jones Act;

H κρατική διοίκηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, να άρει προσωρινά τον νόμο Jones για την αποφυγή στρεβλώσεων στη μεταφορά υγρών καυσίμων στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ μετά την κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline.

Mε την κίνηση αυτή, δεξαμενόπλοια ξένων συμφερόντων θα μπορούν να μεταφέρουν υγρά φορτία από το US Gulf στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό των ΗΠΑ, προμήθειες που υπό κανονικές συνθήκες θα μεταφέρονταν μέσω του αγωγού. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Jones Act, που προστατεύει τα δρομολόγια καμποτάζ, επιτρέπει τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ αμερικανικών λιμένων μόνο με πλοία κατασκευής, ιδιοκτησίας και διαχείρισης Αμερικανών πολιτών ή μόνιμων κατοίκων των ΗΠΑ.

Στο παρελθόν, ο Jones Act είχε αρθεί σε περιόδους κρίσης, όπως για παράδειγμα τον Νοέμβριο του 2012, όταν ο τυφώνας Σάντι σάρωσε την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, προκαλώντας αρκετά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σε πρώτη φάση, το αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών θα καθορίσει εάν υπάρχει επαρκής αριθμός αμερικανικών πλοίων για τη μεταφορά των απαραίτητων προμηθειών, μια διαδικασία που θα διαρκέσει μέρες. Την ίδια ώρα είναι πιθανό η κρατική διοίκηση των ΗΠΑ να άρει περιορισμούς στη μεταφορά καυσίμων μέσω του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου, προκειμένου να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία.

Φωτό: Angad Cheema/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.