Η ασφαλής χρήση της αμμωνίας ως ναυτιλιακού καυσίμου στο προσκήνιο

Η ασφαλής χρήση της αμμωνίας ως ναυτιλιακού καυσίμου στο προσκήνιο

184
Η ασφαλής χρήση της αμμωνίας ως ναυτιλιακού καυσίμου στο προσκήνιο

Η χρήση της αμμωνίας ως καυσίμου βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που γίνονται τελευταία και αφορούν την εύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης για την επίτευξη χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών άνθρακα στον ναυτιλιακό κλάδο.

Το Lloyd’s Register Maritime Decarbonisation Hub και το Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping ένωσαν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος, που στόχο έχει την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την ασφαλή χρήση της αμμωνίας ως ναυτιλιακού καυσίμου που θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του κλάδου για μετάβαση σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τις εκπομπές άνθρακα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εταιρείες όπως η A.P. Moller-Maersk, η MAN Energy Solutions, η Mitsubishi Heavy Industries, η NYK Line και η Total.

Η χρήση της αμμωνίας ως καυσίμου βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που γίνονται τελευταία και αφορούν την εύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης για την επίτευξη χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών άνθρακα στον ναυτιλιακό κλάδο. Η πράσινη αμμωνία μπορεί να παραχθεί από την ηλεκτρόλυση του νερού, χρησιμοποιώντας ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αποτελώντας έτσι ένα καύσιμο με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της υψηλής τοξικότητάς της, έχει μεγάλη σημασία να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ασφάλειας που σχετίζονται με τη χρήση του εν λόγω καυσίμου, ώστε να μετριαστούν οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο, τα περιουσιακά στοιχεία και το περιβάλλον.

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η κατανόηση της χρήσης της αμμωνίας ως ναυτιλιακού καυσίμου και η παροχή οδηγιών για την ασφαλή χρήση της πάνω σε πλοία. Μέρος του προγράμματος θα περιλαμβάνει τη μελέτη και την κατανόηση των σχετικών κινδύνων και θεμάτων ασφαλείας, τα οποία θα αξιολογηθούν μέσω μιας μεθοδολογίας Ποσοτικής Αξιολόγησης Κινδύνου, κάτι που θα οδηγήσει τελικά στην ανάπτυξη κατάλληλων σχεδιασμών για τη χρήση του εν λόγω καυσίμου πάνω σε πλοία.

Το πρόγραμμα αναμένεται να προσδιορίσει επίσης τον κίνδυνο θανάτου από ακούσιες απελευθερώσεις αμμωνίας, καθώς και τους κινδύνους που σχετίζονται με τον εξοπλισμό και τον χώρο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της αμμωνίας, οδηγώντας στην ανάπτυξη ασφαλέστερων σχεδιασμών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.