Στα… μαχαίρια Κίνα-Αυστραλία: Η Πολιτεία Βικτόρια εκτός One Belt One Road

Στα… μαχαίρια Κίνα-Αυστραλία: Η Πολιτεία Βικτόρια εκτός One Belt One Road

292
Στα… μαχαίρια Κίνα-Αυστραλία: Η Πολιτεία Βικτόρια εκτός One Belt One Road

Η Κίνα χαρακτήρισε «ισχυρό πλήγμα» στις διμερείς της σχέσεις με την Αυστραλία την απόφαση της Καμπέρας να ακυρώσει συμφωνία της Πολιτείας Βικτόρια με το Πεκίνο σχετικά με τη συμμετοχή της στην κινεζική πρωτοβουλία ”One Belt One Road”.

«Η κινεζική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να λάβει επιπλέον μέτρα», προειδοποίησε σήμερα στη διάρκεια της τακτικής του συνέντευξης Τύπου ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με παράλογο τρόπο, έθεσε βέτο σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας», συνέχισε ο ίδιος.

«Πρόκειται για μια αυθαίρετη παρέμβαση σε κανονικές συνεργασίες και ανταλλαγές. Αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις σινοαυστραλιανές σχέσεις και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών», κατέληξε.

19606274

Η πρωτοβουλία ”One Belt, one Road” την οποία εγκαινίασε το 2013 ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, έχει στόχο τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και την κατασκευή έργων υποδομών όπως λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικές γραμμές και βιομηχανικά πάρκα.

Χθες Τετάρτη 21 Απριλίου η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακυρώνει τη συμφωνία του 2018 της κυβέρνησης της Πολιτείας Βικτόρια με την Κίνα για τη συμμετοχή της πρώτης σε αυτήν την κινεζική πρωτοβουλία, στόχος της οποίας είναι να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς του Πεκίνου με τους κυριότερους πελάτες του. Η Πέιν σχολίασε ότι η συμφωνία αυτή είναι «ασύμβατη με την εξωτερική πολιτική της Αυστραλίας ή αντίθετη με τις εξωτερικές σχέσεις μας».

Από την πλευρά του σήμερα ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάντον δήλωσε ότι η Καμπέρα «ανησυχεί» που βλέπει τις τοπικές κυβερνήσεις να συνάπτουν τέτοιου είδους συμφωνίες με την Κίνα.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τέτοιου είδους συμφωνίες, (…) διότι χρησιμοποιούνται για σκοπούς προπαγάνδας», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο Ντάτον διευκρίνισε ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι με τον κινεζικό λαό, αλλά κυρίως «με τις αξίες ή το όραμα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η πρεσβεία της Κίνας στην Αυστραλία χαρακτήρισε την απόφαση της Καμπέρας «παράλογη και προκλητική». Αυτό «καταδεικνύει ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν είναι ειλικρινής στην πρόθεσή της να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», εκτίμησε η κινεζική πρεσβεία.

Ο Ντάτον απάντησε ότι θα ήταν “πολύ απογοητευμένος” αν η Κίνα απαντήσει στην κίνηση της Καμπέρας, όμως τόνισε ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση η Αυστραλία “δεν θα εκφοβιστεί από κανέναν”.

«Θα υπερασπιστούμε αυτά στα οποία πιστεύουμε και αυτό ακριβώς κάναμε εδώ», κατέληξε.

Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά το 2018, όταν η Καμπέρα απέκλεισε τον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια της Αυστραλίας. Εντάθηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της Covid-19. Η Κίνα, η πρώτη χώρα που επλήγη από την πανδημία, θεωρεί αυτό το αίτημα «εχθρικό» και πολιτικά υποκινούμενο.

Ως αποτέλεσμα, πέρσι το Πεκίνο έλαβε μια σειρά οικονομικών αντιποίνων που στόχευαν διάφορα αυστραλιανά προϊόντα, όπως το κριθάρι, το βοδινό και τα κρασιά.

Πέρσι επίσης η Καμπέρα ενέκρινε νόμους που δίνουν το δικαίωμα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ακυρώνει οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία θεωρείται ότι συνιστά απειλή για τα εθνικά συμφέροντα, μεταξύ των εκπροσώπων μιας Πολιτείας της Αυστραλίας και μιας άλλης χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.