Ναυτιλιακά καύσιμα και ευκαιρίες επένδυσης: Η άποψη της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ναυτιλιακά καύσιμα και ευκαιρίες επένδυσης: Η άποψη της Παγκόσμιας Τράπεζας

185
Ναυτιλιακά καύσιμα και ευκαιρίες επένδυσης: Η άποψη της Παγκόσμιας Τράπεζας

H Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημοσιοποίηση δύο νέων reports με κύριο θέμα την απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου, με τα ευρήματά τους να υπογραμμίζουν σημαντικές επιχειρηματικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες τόσο για ανεπτυγμένες όσο και για αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Στην έκθεση με τίτλο «The Potential of Zero-Carbon Bunker Fuels in Developing Countries», η Παγκόσμια Τράπεζα αναγνωρίζει δύο εναλλακτικά καύσιμα ‒και συγκεκριμένα την αμμωνία και το υδρογόνο‒ ως τα πλέον υποσχόμενα ναυτιλιακά καύσιμα μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα, τα οποία συναντώνται σε μεγαλύτερη κλίμακα και είναι περισσότερο ανταγωνιστικά σε ό,τι αφορά το κόστος σε σχέση με άλλα βιοκαύσιμα.

Σε ένα δεύτερο report με τίτλο «The Role of LNG in the Transition Toward Low- and Zero-Carbon Shipping» σημειώνεται ότι το LNG θα διαδραματίσει περιορισμένο ρόλο στην προσπάθεια απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου με βάση τις συγκεκριμένες εξειδικευμένες εφαρμογές του σε προϋπάρχουσες διαδρομές ή σε συγκεκριμένους τύπους πλοίων. Παράλληλα αναφέρεται ότι οι χώρες πρέπει να αποφύγουν μια νέα δημόσια πολιτική που θα υποστηρίζει τη χρήση του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου.

Με τη μετάβαση προς τη ναυτιλία μηδενικών εκπομπών άνθρακα, πολλές χώρες, ιδίως εκείνες με άφθονους πόρους ανανεώσιμης ενέργειας, μπορούν να εισέλθουν σε μια μελλοντική αγορά καυσίμων μηδενικού άνθρακα, εκσυγχρονίζοντας την ίδια ώρα τις δικές τους ενεργειακές και βιομηχανικές υποδομές. Οι δύο εκθέσεις αξιολογούν ποιες αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις αναδυόμενες ευκαιρίες επένδυσης και παρουσιάζουν case studies για τη Βραζιλία, την Ινδία, τον Μαυρίκιο και τη Μαλαισία.

«Η ναυτιλιακή κοινότητα, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες, έχει μια μοναδική ευκαιρία με αφορμή τα ναυτιλιακά καύσιμα μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα που αναδύονται», σημειώνει η Bernice Van Bronkhorst, διευθύντρια για την Κλιματική Αλλαγή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.