«Έκρηξη» των εισαγωγών εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια της Βόρειας Αμερικής

«Έκρηξη» των εισαγωγών εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια της Βόρειας Αμερικής

158
«Έκρηξη» των εισαγωγών εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια της Βόρειας Αμερικής

Μετά το ρεκόρ παραγγελιών ULCs που κατεγράφη τον περασμένο Μάρτιο, η BIMCO επανέρχεται με ένα επίσης ενδιαφέρον ρεκόρ που κατεγράφη στον κλάδο των τακτικών γραμμών.

Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές προϊόντων σε εμπορευματοκιβώτια στη Βόρεια Αμερική από την Άπω Ανατολή άγγιξαν τα 1,62 εκατ. TEUs, παρουσιάζοντας 100% αύξηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020. Ο όγκος εμπορευματοκιβωτίων στον δια-ειρηνικό εμπορικό διάδρομο πυροδοτήθηκε από τα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης της αμερικανικής κρατικής διοίκησης, ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια παρουσιάζονται παραδοσιακά κάθε Φεβρουάριο, τονίζει η BIMCO.

Συνήθως οι εν λόγω ροές είναι ιδιαίτερα χαμηλές λόγω του Κινεζικού Νέου Έτους, περίοδο κατά την οποία οι εξαγωγές από την Άπω Ανατολή υποχωρούν λόγω του κλεισίματος των εργοστασίων.

Ο κ. Peter Sand, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO, αναφέρει ότι οι liner εταιρείες είναι αντιμέτωπες με μια ασυνήθιστα αυξημένη για την εποχή ζήτηση, ενώ την ίδια ώρα σημαντικές είναι οι στρεβλώσεις στα κύρια λιμάνια εισαγωγών εμπορευματοκιβωτίων ακριβώς λόγω της ενισχυμένης αυτής ζήτησης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, τη Δευτέρα 12 Απριλίου, στον Κόλπο του San Pedro 25 containerships ανέμεναν να δέσουν στο Λος Άντζελες και στο Λονγκ Μπιτς.

«Ορισμένα containerships αναμένουν έως και 14 ημέρες πριν δέσουν. Λόγω της συμφόρησης στα λιμάνια, η συνολική αναμονή στα αγκυροβόλια μπορεί να φτάσει και τις 10-12 ημέρες», σημειώνει ο κ. Sand.

Φωτό: David Dibert/Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.