Euronav: Στα ύψη οι οικονομικές επιδόσεις ‒ Σημαντικές ακόμη οι προκλήσεις στα...

Euronav: Στα ύψη οι οικονομικές επιδόσεις ‒ Σημαντικές ακόμη οι προκλήσεις στα δεξαμενόπλοια

355
Euronav: Στα ύψη οι οικονομικές επιδόσεις ‒ Σημαντικές ακόμη οι προκλήσεις στα δεξαμενόπλοια

H Euronav NV δημοσίευσε πρόσφατα τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2020, έτος κατά το οποίο η εταιρεία κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις της, ιδιαίτερα το α΄ εξάμηνο. Παρά τις οικονομικές ζημίες ύψους $58,2 εκατ. το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους, η εταιρεία κατέγραψε το 2020 κέρδη $473,328 εκατ. έναντι κερδών $112,230 εκατ. το 2019.

O Hugo De Stoop, CEO της Euronav, αναφέρει μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση: «Το 2020 μπορεί να καταγραφεί ως μία από τις πιο ταραχώδεις χρονιές στην ιστορία της αγοράς των δεξαμενόπλοιων. […] Oι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς είναι μεταξύ των πιο απαιτητικών στην πρόσφατη μνήμη για τους διαχειριστές δεξαμενόπλοιων. Η Covid-19 συνεχίζει να έχει επιπτώσεις ιδιαίτερα στη ζήτηση για αργό πετρέλαιο. Αυτό έχει οδηγήσει τον OPEC+ στην επέκταση των περικοπών στην παραγωγή. Ως εκ τούτου, η αγορά παραμένει μη ισορροπημένη, με τόσο πολλά πλοία να “κυνηγούν” τόσο λίγα φορτία. Ενώ εμφανίζονται μερικά ενθαρρυντικά σημάδια, όπως η τιμή του scrap steel, ένας οδηγός για τη δραστηριότητα ανακύκλωσης πλοίων, η επιστροφή της κατανάλωσης πετρελαίου σε πιο κανονικά επίπεδα, προ πανδημίας, απαιτείται για την επιστροφή στην κερδοφορία του κλάδου».

Στην ανακοίνωση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας γίνεται μια σύντομη ανασκόπηση των συνθηκών της αγοράς το 2020: από τον πόλεμο τιμών μεταξύ των μελών του OPEC+ στην έξαρση της πανδημίας και στην αυξημένη ζήτηση για πλωτή αποθήκευση πετρελαίου έως τη διόρθωση της αγοράς το β΄ εξάμηνο.

Τέλος, στα $1,4/μετοχή ανήλθε το μέρισμα για τους μετόχους της Euronav το 2020.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.