Οι γυναίκες σε εθνικούς φορείς εκπροσώπησης ναυτιλιακών και επιχειρηματικών συμφερόντων

Οι γυναίκες σε εθνικούς φορείς εκπροσώπησης ναυτιλιακών και επιχειρηματικών συμφερόντων

5816
Οι γυναίκες σε εθνικούς φορείς εκπροσώπησης ναυτιλιακών και επιχειρηματικών συμφερόντων

H Ναυτιλία και η Θάλασσα είναι γένους…  θηλυκού και σήμερα σημαντικές Ελληνίδες στο χώρος της πλοιοκτησίας, της διαχείρισης πλοίων και του επιχειρείν καταλαμβάνουν αιρετές θέσεις ευθύνης σε θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης συλλογικών συμφερόντων της ναυτιλίας και της γαλάζιας οικονομίας.

Πρώτη αιρετή στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών η Χριστίνα Ωνάση από το 1984 έως το 1991. Έκτοτε αρκετές Ελληνίδες χαίρουν της εμπιστοσύνης των συναδέλφων τους σε θεσμικά εθνικά όργανα εκπροσώπησης.

Τα Ναυτικά Χρονικά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας παρουσιάζουν έξι Ελληνίδες που καταφέρνουν να πρωταγωνιστούν στις ελληνικές και διεθνείς θάλασσες.

 

Μελίνα Τραυλού 

Η κ. Μελίνα Τραυλού, επικεφαλής της Νeptune Lines και της Neptune Dry, αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα ότι οι σύγχρονες νηρηίδες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν με μεγάλη επιτυχία στις διεθνείς θάλασσες.

Με καταγωγή από την Κεφαλονιά και προερχόμενη από οικογένεια με μακρά παράδοση στη ναυτιλία, η κ. Τραυλού τα τελευταία χρόνια αποτελεί ενεργό μέλος και γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Παράλληλα είναι αιρετό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΝΕΕ και πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών της Μάλτας. Είναι, επίσης, Επίτιμος Πρόξενος του Βασιλείου της Δανίας, στον Πειραιά.

 

Ιωάννα Προκοπίου 

H Ιωάννα Προκοπίου είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού του πανεπιστημίου του Bath, και Master Ναυτιλίας, Χρηματοοικονομικών και Εμπορίου του πανεπιστημίου City του Λονδίνου, και έχει συμπληρώσει το πρόγραμμα Leadership Development του πανεπιστημίου Harvard. Είναι CEO της Sea Traders SA και ιδρύτρια της Prominence Maritime SA.

Μεταξύ 2003 και 2007 εργάστηκε σε διάφορα τμήματα της Dynacom Tankers Management και της Dynagas Ltd και μεταξύ 2007 και 2009 ήταν επικεφαλής των τμημάτων S&P και Projects των εταιρειών Dynacom Tankers Management και Dynagas Ltd. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, του Cyprus Union of Shipowners και αντιπρόεδρος του North of England P&I Club.

 

Αγγελική Φράγκου 

Με καταγωγή από τον σπουδαίο ναυτότοπο της Χίου η κ. Αγγελική Φράγκου προερχόμενη από οικογένεια με μακρά παράδοση στη ναυτιλία δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από αυτόν της θάλασσας.

Η Αγγελική Φράγκου είναι πρόεδρος, διευθύνουσα σύμβουλος και διευθύντρια του Ομίλου Navios και μακροχρόνιο μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Oι επιτυχημένες επιχειρηματικές της κινήσεις στη ναυτιλία συχνά μονοπωλούν τον διεθνή ναυτιλιακό και όχι μόνο Τύπο.

 

Σεμίραμις Παληού 

Στις 29 Ιουνίου 2020 η κ. Σεμίραμις Παληού ανέλαβε πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος-HELMEPA. Αποτελέι την πρώτη γυναίκα που εκλέγεται σε αυτή τη θέση.

Διαθέτει εμπειρία μεγαλύτερη των 20 ετών στη ναυτιλία και δη στην τεχνική διαχείριση πλοίων και στα πληρώματα. Έχει επίσης διατελέσει Director της Alpha Sigma Shipping Corp., COO στην Performance Shipping Inc., καθώς επίσης και Managing Director και επικεφαλής του τμήματος Technical, Operations, Crew and Supply της Unitized Ocean Transport Ltd. Πρόσφατα ανέλαβε τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου στην Diana Shipping.

 

Ελένη Πολυχρονοπούλου 

Η Ελένη Πολυχρονοπούλου είναι Πρόεδρος της HEMEXPO – Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού και Αντιπρόεδρος της εταιρείας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ και Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην ERMA FIRST ESK ENGINEERING SOLUTIONS SA, εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής Συστημάτων Διαχείρισης Θαλασσίου Έρματος.

Είναι επίσης μέλος της WISTA HELLAS (Women’s International Shipping and Trading Association), μέλος της Επιτροπής για τη Μεσόγειο του Κινεζικού Νηογνώμονα (CCS) καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ). Έχει ανακηρυχθεί Ελληνίδα «Πρωτοπόρος Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2015» στον διαγωνισμό παγκόσμιας εμβέλειας που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ernst & Young. Έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του ΙΜΟ στην επιτροπή της MEPC,

Αντιπρόεδρος του ΠΑΣΕΠΠΕ καθώς και εκπρόσωπος της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία Περιβάλλοντος.

 

Έλπη Πετράκη 

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους η κ. Έλπη Πετράκη, Operations/Chartering & Business Development Manager της Enea Management INC εξελέγη πρόεδρος της WISTA Hellas.

H κ. Πετράκη είναι επίσης Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (EENMA). Έχει πάντα ως στόχο να ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα και την πολυμορφία στους οργανισμούς και να υποστηρίζει την ενδυνάμωση των γυναικών σε όλους τους τομείς ναυτιλίας.

Πέραν των προαναφερθέντων κυριών, τα Ναυτικά Χρονικά αποτίουν φόρο τιμής σε κάθε γυναίκα ναυτικό, που ασκεί με αυταπάρνηση το δύσκολο αυτό επάγγελμα. Ευχόμαστε ακόμα περισσότερες να αναλάβουν θέσεις ευθύνηες σε συλλογικά όργανα με την πλοίαρχο Ελένη Παπαδοπούλου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.