135 ναυτικοί απήχθησαν το 2020

135 ναυτικοί απήχθησαν το 2020

148
135 ναυτικοί απήχθησαν το 2020

Αύξηση κατέγραψαν τα περιστατικά πειρατείας και ληστρικών επιθέσεων σε πλοία το 2020, σύμφωνα με έκθεση του International Chamber of Commerce του International Maritime Bureau (IMB).

Το Piracy Reporting Centre (PRC) του IMB κατέγραψε 195 περιστατικά πειρατείας και ληστρικών επιθέσεων σε πλοία σε διεθνή ύδατα έναντι 162 το 2019, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των περιστατικών που καταγράφηκαν στον Κόλπο της Γουινέας και στα Στενά της Σιγκαπούρης.

Παγκοσμίως 135 ναυτικοί απήχθησαν από πλοία το 2020, με το 95% εξ αυτών των απαγωγών να λαμβάνουν χώρα στον Κόλπο της Γουινέας, δείχνουν τα στοιχεία του IMB. Ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση στον Κόλπο της Γουινέας, καθώς από το 2019 τα περιστατικά απαγωγών ναυτικών παρουσιάζουν μια άνευ προηγουμένου αύξηση. Μόνο το δ΄ τρίμηνο του 2019, 39 μέλη πληρώματος απήχθησαν στην ευρύτερη περιοχή.

Το IMB αναφέρει ότι τα περιστατικά στον Κόλπο της Γουινέας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς το 80% των δραστών στην περιοχή φέρουν όπλα.

«Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αυξημένες δυνατότητες των πειρατών στον Κόλπο της Γουινέας, με όλο και περισσότερες επιθέσεις να πραγματοποιούνται πιο μακριά από την ακτή. Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση, που μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της αυξημένης ανταλλαγής πληροφοριών και του συντονισμού μεταξύ πλοίων, οργανισμών και ανταπόκρισης στην περιοχή. […] Παραμένει επείγουσα η ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του εγκλήματος, το οποίο συνεχίζει να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των αθώων ναυτικών», δήλωσε ο Michael Howlett, διευθυντής του ICC International Maritime Bureau.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.