Maersk: Αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων

Maersk: Αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων

139
Maersk: Αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων

Η Maersk δηλώνει ότι, παρά τα ευρωπαϊκά lockdown, η ζήτηση για ναυτιλιακές υπηρεσίες δεν έχει καμφθεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις παράγοντα της Μaersk, που αναδημοσιεύονται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι υψηλοί ναύλοι που παρατηρούνται στην αγορά τακτικών γραμμών αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετές εβδομάδες ακόμα, παρά τα νέα ευρωπαϊκά lockdown, καθώς ενισχύονται από την αυξανόμενη ζήτηση που παρατηρείται σε οικιακά είδη μεταξύ άλλων.

Η αύξηση της ζήτησης από τους καταναλωτές που βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους, λόγω της επιδεινούμενης πανδημίας Covid-19, αύξησε τις εμπορευματικές ροές και προκάλεσε αύξηση του κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εκτελούν τα δρομολόγιά τους γεμάτα από τον Αύγουστο, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και μία δεκαετία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Μaersk, Vincent Clerc, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ:

«Απλώς δεν υπάρχουν αρκετά εμπορευματοκιβώτια σε παγκόσμιο επίπεδο για να ανταποκριθούν στην τρέχουσα ζήτηση».

Σύμφωνα με το Reuters, ενώ η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε απότομα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η κατανάλωση ανέκαμψε ραγδαία το β΄ εξάμηνο του 2020. Ο κ. Clerc αναμένει ότι οι ιστορικά υψηλοί ναύλοι θα μειωθούν κάποια στιγμή κατά το α΄ εξάμηνο του 2021.

Όπως δήλωσε: «Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και εν συνεχεία στην Ευρώπη. Θα δούμε αν τα νέα lockdown θα ωθήσουν τους καταναλωτές να αγοράσουν ακόμα περισσότερο διαδικτυακά ή αν η ζήτηση θα επηρεαστεί από την εξασθένηση των οικονομιών».

Φωτό: Alexandre Gonçalves da Rocha/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.