IΜΟ εναντίον ναυλωτών για τις αλλαγές πληρωμάτων

IΜΟ εναντίον ναυλωτών για τις αλλαγές πληρωμάτων

1038
IΜΟ εναντίον ναυλωτών για τις αλλαγές πληρωμάτων

Τους τελευταίους μήνες, η στάση των ναυλωτών για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης της αδυναμίας αλλαγών πληρωμάτων γεννά ερωτηματικά.

Πρόσφατα, ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim με ανακοίνωσή του καταφέρεται εναντίον των «no crew change» ρητρών πολλών ναυλωτών στα charterparties, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ρήτρες επιδεινώνουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ναυτικοί και υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση της συνεχιζόμενης κρίσης.

Οι εν λόγω ρήτρες, οι οποίες συχνά απαιτούνται από τους ναυλωτές, ορίζουν ότι δεν θα πραγματοποιούνται αλλαγές πληρωμάτων όταν το πλοίο είναι έμφορτο. Παράλληλα απαγορεύουν την παρέκκλιση της πορείας του πλοίου προς λιμάνια στα οποία επιτρέπονται οι αλλαγές πληρωμάτων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΙΜΟ, η Seafarer Crisis Action Team (SCAT) του Οργανισμού είναι ενήμερη για την ανησυχητική αυτή εξέλιξη. Με σκληρή ανακοίνωσή του, η οποία υποστηρίχτηκε από τον ΙLO, ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ ζητά από τους ναυλωτές να αποφεύγουν την απαίτηση αυτών των ρητρών, ενώ καλεί πλοιοκτήτες και διαχειριστές να τις απορρίπτουν όταν ζητώνται.

«Τέτοιες ρήτρες επιδεινώνουν την ψυχική και σωματική κόπωση των εξαντλημένων ναυτικών, υπονομεύουν τη συμμόρφωση με τις διατάξεις «MLC, 2006» και απειλούν περαιτέρω την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Lim. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εναλλακτικές ρήτρες στα ναυλοσύμφωνα, που επιτρέπουν τις αλλαγές πληρωμάτων, είναι διαθέσιμες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.