Οι ΗΠΑ πυροδοτούν τις τεράστιες εξαγωγές της Κίνας

Οι ΗΠΑ πυροδοτούν τις τεράστιες εξαγωγές της Κίνας

177
Οι ΗΠΑ πυροδοτούν τις τεράστιες εξαγωγές της Κίνας

To εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ, και συγκεκριμένα στα $75,4 δισ., τον Νοέμβριο, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, απόρροια της αυξημένης αμερικανικής ζήτησης.

Παρά τους δασμούς της Ουάσιγκτον σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 46%, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία. Η αξία των κινεζικών εξαγωγών τον Νοέμβριο άγγιξε τα $268 δισ., καταγράφοντας αύξηση 11,4% συγκριτικά με τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5%, στα $192,6 δισ.

Οι Κινέζοι εξαγωγείς επωφελήθηκαν από τη σχετικά γρήγορη επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας μετά τα περιοριστικά μέτρα της άνοιξης. Αναλυτές και οικονομολόγοι σημειώνουν, ωστόσο, ότι η εντυπωσιακή αύξηση του πλεονάσματος του κινεζικού εμπορικού ισοζυγίου δύσκολα θα επιτευχθεί και το 2021.

Το εμπορικό πλεόνασμα της ασιατικής χώρας τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους διαμορφώνεται στα $460 δισ., αυξημένο κατά 21,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ άγγιξαν τα $51,9 δισ., ενώ οι κινεζικές εισαγωγές από τη χώρα αυξήθηκαν κατά 33%, στα $14,6 δισ.

Διαφαίνεται ότι η Κίνα θα αποτελέσει φέτος τη μοναδική κύρια οικονομία που θα καταγράψει ανάπτυξη, δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα σε ΗΠΑ και Ευρώπη επιβραδύνεται. Η ύφεση της κινεζικής οικονομίας άγγιξε το 6,8% το α΄ τρίμηνο του έτους. Αντίθετα κατέγραψε ανάπτυξη 3,2% το β΄ τρίμηνο και 4,9% το γ΄ τρίμηνο.

Φωτό: Wo Hong/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.