Στον δρόμο των ΑΠΕ και το Καζακστάν

Στον δρόμο των ΑΠΕ και το Καζακστάν

139
Στον δρόμο των ΑΠΕ και το Καζακστάν

Το πλούσιο σε πετρέλαιο Καζακστάν συνεχίζει την προσπάθειά του να αναπτύξει έργα με αντικείμενο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πρώην σοβιετική δημοκρατία, η ένατη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο και με πληθυσμό μόλις 18 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί την κορυφαία οικονομία στην Κεντρική Ασία, παράγοντας περίπου το 60% του ΑΕΠ της περιοχής, κυρίως μέσω της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Καζακστάν τριπλασίασε την παραγωγή πετρελαίου την τελευταία δεκαετία περίπου, αλλά, ενώ τεράστιοι πόροι ορυκτών και υδρογονανθράκων οδηγούν την οικονομία του, έχει πλέον ξεκινήσει τη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια. Η χώρα αναζητεί επενδύσεις για την ανάπτυξη αιολικών, ηλιακών και υδροηλεκτρικών έργων για τη μείωση του ελλείμματος ισχύος σε ορισμένες περιοχές της.

Μια σημαντική συνεισφορά προήλθε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), καθώς ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της κατασκευής αιολικού πάρκου 100 MW στο νότιο Καζακστάν, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την περαιτέρω μετάβαση της χώρας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα σε ΑΠΕ, ιδιαίτερα σε νότιες περιοχές της χώρας, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλεκτρική ενέργεια που εισάγεται από το κοντινό Ουζμπεκιστάν.

Το Καζακστάν σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει πυρηνικά καύσιμα, καθώς η χώρα έρχεται δεύτερη παγκοσμίως στα αποθέματα ουρανίου.

Παρά τις κινήσεις αυτές, τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας εξακολουθούν να είναι σχετικά σπάνια στο Καζακστάν, το οποίο βρίσκεται στο 3% των παγκόσμιων αποθεμάτων ανάκτησης πετρελαίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Νουρ-Σουλτάν επιδιώκει την αύξηση της ενεργειακής συμβολής των ΑΠΕ στο 30% έως το 2030 και στο 50% έως το 2050. Επί του παρόντος, ο άνθρακας αντιπροσωπεύει το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Φωτό: Laura Ockel/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.