Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η προέλευση των τυφώνων

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η προέλευση των τυφώνων

76
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η προέλευση των τυφώνων

Σε πρόσφατη περίπτωση μελέτης του Penn State University, οι επιστήμονες εστιάζουν στην κατανόηση του σχηματισμού έντονων καταιγίδων και τυφώνων, με βάση αναφοράς τον Ατλαντικό και τα δυτικά του Ειρηνικού.

Οι μεγάλοι όγκοι νεφών συχνά αποπροσανατολίζουν τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν θα οδηγήσουν σε άλλα φαινόμενα ή αν θα διατηρηθούν σε αυτή την κατάσταση. Εξετάζοντας δύο πολύ μεγάλες καταιγίδες που έλαβαν χώρα το 2013 και το 2017, παρατηρήθηκε ότι στους όγκους νεφών καταγράφονται υψηλά ποσοστά υπέρυθρης ακτινοβολίας, που δημιουργούνται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η παρουσία της υπέρυθρης ακτινοβολίας προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας, που οδηγεί σε επιτάχυνση των σχηματισμών έντονων καταιγίδων.

Με βάση την παρατήρηση του συγκεκριμένου μοντέλου δημιουργίας καταιγίδας, οι ερευνητές στοχεύουν στη βελτιστοποίηση των προβλέψεών τους.

Φωτό: WikiImages/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.