Στ. Μπουρμπούλης: «Τα VLCCs είναι τα πιο αποδοτικά θαλάσσια μέσα μεταφοράς αργού πετρελαίου»

    869
    Στ. Μπουρμπούλης: «Τα VLCCs είναι τα πιο αποδοτικά θαλάσσια μέσα μεταφοράς αργού πετρελαίου»

    Toυ Σταμάτη Μπουρμπούλη, General Manager, Euronav Ship Management (Hellas) Ltd.

    Μέγεθος πλοίου και διαθέσιμων φορτίων

    Τόσο οι μεγάλοι προμηθευτές φορτίων (π.χ. χώρες του Αραβικού Κόλπου, Δυτικής Αφρικής, Βόρειας και Νότιας Αμερικής) όσο και οι μεγάλοι εισαγωγείς αργού πετρελαίου, όπως η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, ενδιαφέρονται για μεταφορές μεγάλης κλίμακας, συνεπώς δημιουργούν ζήτηση για τα VLCCs, καθώς μπορούν να μεταφέρουν σημαντικές ποσότητες αργού πετρελαίου με ασφάλεια και πολύ χαμηλότερο κόστος από άλλους τρόπους μεταφοράς.

    Αποδοτικότητα και διάρκεια

    Τα VLCCs είναι τα πιο αποδοτικά θαλάσσια μέσα μεταφοράς αργού πετρελαίου (κόστος ανά βαρέλι πετρελαίου). Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των VLCCs είναι σχετικά εξειδικευμένες, καθώς δεν είναι εύκολη η ευκαιριακή είσοδος νεοεισερχόμενων πλοίων λόγω του ότι το κόστος επένδυσης είναι σημαντικό. Η μεταφορά αργού πετρελαίου με πλοία VLCCs είναι, επομένως, βασικός μοχλός για τη διοχέτευση της παραγωγής, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό στη λεκάνη του Ατλαντικού, με τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο να κυριαρχεί κυρίως στην Άπω Ανατολή.

    Μπουρμπουλης πλοιο

    Χαμηλές εκπομπές αερίων ρύπων

    Τα VLCCs είναι τα πλοία με το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανά μονάδα μεταφερομένου φορτίου. Η σύγχρονη σχεδίαση του σκάφους και των μηχανών έχει οδηγήσει τα VLCCs σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα από άποψη εκπομπών αερίων ρύπων.

    Προσαρμογή σε νέες αγορές

    Ο δυναμισμός της αγοράς των VLCCs αποδεικνύεται από την ανάπτυξη της αγοράς εξαγωγών αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ‒ η οποία είχε περιοριστεί από τον νόμο των ΗΠΑ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά από τότε έχει επεκταθεί σε εμπορική οδό 3-4 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, κυρίως προς στην Άπω Ανατολή.

    Απόσπασμα από το άρθρο του κ. Σταμάτη Μπουρμπούλη με τίτλο «Δυνάμεις, Αδυναμίες, Ευκαιρίες, Απειλές». Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στο τεύχος Οκτωβρίου των Ναυτικών Χρονικών, σελ. 90. Για να εγγραφείτε συνδρομητές στα Ναυτικά Χρονικά πατήστε εδώ.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.