Διεθνείς οργανισμοί υπέρ της επιστροφής της κρουαζιέρας

Διεθνείς οργανισμοί υπέρ της επιστροφής της κρουαζιέρας

104
Διεθνείς οργανισμοί υπέρ της επιστροφής της κρουαζιέρας

Σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωσή τους, ο ΙΜΟ και ο World Tourism Organization (UNWTO) υπογραμμίζουν τον ζωτικής σημασίας ρόλο της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με δεδομένα από τη βιομηχανία, στον κλάδο της κρουαζιέρας απασχολούνται 1,2 εκατ. εργαζόμενοι, ενώ η συνεισφορά του στην παγκόσμια οικονομία ανέρχεται σε $150 δισ. ετησίως. «Ο τουρισμός είναι ζωτικός για τα μικρά νησιωτικά κράτη και φέρνει σε αυτά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Tην ίδια ώρα, οι δύο οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών για τη διασφάλιση της υγείας των ταξιδιωτών, των πληρωμάτων και των πληθυσμών στα λιμάνια προορισμού των κρουαζιερόπλοιων. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι, από τη στιγμή που ανεστάλησαν διεθνώς οι δραστηριότητες της κρουαζιέρας, ο κλάδος έχει αναθεωρήσει και επικαιροποιήσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τους επιβάτες, τα πληρώματα και τον γενικό πληθυσμό.

Με την παραπάνω κοινή ανακοίνωση γίνεται έκκληση στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τις «οδηγίες για τη σταδιακή και ασφαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων των κρουαζιερόπλοιων στην ΕΕ σε σχέση με την πανδημία Covid-19» για την ανάκαμψη του κλάδου υπό ασφαλείς συνθήκες.

Οι IMO και UNWTO τονίζουν με έμφαση ότι η επανέναρξη της κρουαζιέρας θα ωφελήσει γενικότερα τη θαλάσσια κοινότητα, καθώς πολλές φορές τα κρουαζιερόπλοια συμμετέχουν σε έρευνες διάσωσης. Τέλος, οι δύο οργανισμοί κάνουν έκκληση στις κυβερνήσεις να αναγνωρίζουν τους ναυτικούς και το προσωπικό στη θάλασσα ως «key workers».

Φωτό: Sarah Phillips/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.