Μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

331
Μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Microsoft. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ. Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Σμιθ, «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα», τονίζοντας Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα». Υπογράμμισε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: «Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».

Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Η ισχυρή βούληση μιας χώρας να προοδεύσει και να αναπτυχθεί και η φιλοδοξία μιας τεχνολογικής υπερδύναμης να διευρύνει την εμβέλειά της αντλώντας δύναμη από το αξιακό δυναμικό αυτού του τόπου οδήγησαν στην ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα, ύψους ενός δισ. ευρώ, όπου δημιουργεί τεράστια κέντρα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (data centers). Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση της νέας επένδυσης της εταιρείας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth, μαζί με τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ (Brad Smith), στο μουσείο της Ακρόπολης.

«Η Ελλάδα έχει την ήλιο της, τώρα έχει και το cloud (σύννεφο)» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξήρε την σημασία της συγκεκριμένης επένδυσης στη χώρα μας και εστίασε στα οφέλη της. Τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας ως τον πιο κρίσιμο βραχίονα, προκειμένου η χώρα να κάνει άλμα στο μέλλον και να είναι όλοι οι Έλληνες με τους νικητές της 4ης βομηχανικής επανάστασης. Σε άλλες εποχές τρεις γιγαντιαίοι σταθμοί ψηφιακής αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων στην Ελλάδα θα έμοιαζε φανταστικό σενάριο, όμως έγινε πραγματικότητα».

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου στο Νταβός, όταν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον πρόεδρο της Microsoft και να τον πείσει να επενδύσει περαιτέρω στη χώρα μας. Όπως εξήγησε η επένδυση αυτή έχει πολυεπίπεδη οικονομική σημασία, αλλά και μεγάλη κοινωνική ανταπόδοση, και καθιστά την Ελλάδα παγκόσμιο κόμβο του cloud, της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων.

Μάλιστα αναφέρθηκε στην υπάρχουσα επένδυση μέσω εφαρμογής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου, από το 2021, -όπως είπε- «ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου θα βλέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων και της ίδιας της ζωής της αρχαίας Ολυμπίας όπως ήταν πριν 2,5 χιλιετίες. Και κάθε κάτοικος της γης θα μπορεί να ζήσει εικονικά στην περιοχή, και να θαυμάσει τα αριστουργήματά της». Και πρόσθεσε: «Σκεφτείτε τις ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία να γνωρίσουμε τον πολιτισμό μας από μια διαφορετική σκοπιά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «επαυξημένη πραγματικότητα» η οποία -όπως επισήμανε- θα αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποία αντιλαμβανόμαστε τα μνημεία μας. «Θα ξαναζωντανεύει το παρελθόν μπροστά στα μάτια μας. Κάθε Έλληνας και κάθε άνθρωπος σε όλο τον κόσμο που θα μοιράζεται αυτή την οικουμενική κληρονομιά των προγόνων μας είναι ευγνώμων γι’ αυτήν την προσφορά. Επανατοποθετεί την τεχνολογία στην πραγματική της αποστολή να βρίσκεται στην υπηρεσία του ανθρώπου» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center αυτομάτως αναβαθμίζει τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό και για την Ελλάδα συνεπάγεται και μια ποιοτική προστιθέμενη αξία πέρα από τις θέσεις εργασίας, η οποία ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με βάση εμπειρία άλλες χώρες.

«Εκτινάσσεται το όφελος αν αποτιμηθεί η ανταγωνιστικότητα και ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων μικρών και μεσαίων που ανακαλύπτουν την προστιθέμενη αξία που οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν” εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.