Drones: το μέλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας;

Drones: το μέλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας;

467
Drones: το μέλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας;

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η ολλανδική εταιρεία Drone Delta πραγματοποίησε νέα δοκιμή παράδοσης δεμάτων με drones σε πλοίο που εκτελεί εσωτερικούς πλόες στην Ολλανδία. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ευρωπαϊκός λιμένας, οι τεχνολογίες drone αναβαθμίζονται συνεχώς, λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν στον κλάδο των μεταφορών.

Η εν λόγω μεταφορά δέματος πραγματοποιήθηκε με την πλήρη εποπτεία ειδικού, ο οποίος χειριζόταν το drone από τη λήψη του δέματος μέχρι και την παράδοσή του. Ο ολλανδικός λιμένας αναφέρει πως στο μέλλον οι μεταφορές δεμάτων με drones θα χρειάζονται όλο και λιγότερη ανθρώπινη επίβλεψη, ενώ δεν αποκλείεται να γίνονται και αυτόματα.


Πολλά από τα πλοία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες προσεγγίζουν τον λιμένα του Ρότερνταμ για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, ενώ το πλήρωμα του εκάστοτε πλοίου πιθανώς να μη διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να φορτώσει τα εμπορεύματα στο πλοίο εγκαίρως και κυρίως με ασφαλή τρόπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μεταφορά των εμπορευμάτων απευθείας με drones αναμένεται να αποτελέσει ριζική και καινοτόμο λύση, η οποία θα εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.

Παράλληλα, τα μη επανδρωμένα σκάφη αναμένεται να συμβάλουν και στην αποσυμφόρηση των λιμανιών, διατηρώντας ταυτόχρονα την ηχορύπανση της περιοχής σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, τα drones παράγουν και αυτά αρκετό θόρυβο. Ως εκ τούτου, η Drone Delta εξετάζει το ενδεχόμενο διατήρησης μιας ορισμένης απόστασης κατά τη διάρκεια των παραδόσεων.

Τέλος, οι επιτυχείς δοκιμές παράδοσης με drones δίνουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα τα οποία ανακύπτουν σχετικά με την εναέρια μεταφορά δεμάτων σε πλοία, όπως το πόσο βάρος θα πρέπει να μεταφέρουν τα μη επανδρωμένα σκάφη και το αν τελικά όντως τα drones μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Φωτό: portofrotterdam

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.