Νέα δεξαμενόπλοια καύσης αμμωνίας

Νέα δεξαμενόπλοια καύσης αμμωνίας

411
Νέα δεξαμενόπλοια καύσης αμμωνίας

Έγκριση επί της Αρχής (Approval In Principle) από τον νηογνώμονα Lloyd’s Register έλαβε το ναυπηγείο Samsung Heavy Industries (SHI) για την ανάπτυξη δεξαμενόπλοιων καύσης αμμωνίας.

Το πλάνο του SHI για τη ναυπήγηση τέτοιων δεξαμενόπλοιων Aframax ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με σκοπό την πλήρη ευθυγράμμιση αυτών των πλοίων με τους νέους κανονισμούς του IMO, καθώς και τον στόχο μείωσης των εκπομπών από τη ναυτιλία κατά το ήμισυ, έως το 2050.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το νοτιοκορεατικό ναυπηγείο, η συνεργασία του με τη ναυτιλιακή MISC Berhad και τη Man Energy Solutions σχετικά με την ανάπτυξη tankers καύσης αμμωνίας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Στόχος του ναυπηγείου είναι να καταστήσει τα εν λόγω δεξαμενόπλοια διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά έως το 2024.

Η αμμωνία αποτελεί μόλις ένα από τα εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η παραγωγή του καυσίμου είναι σχετικά εύκολη, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του International Energy Agency (IEA), η αμμωνία ως ναυτιλιακό καύσιμο αναμένεται να αντιπροσωπεύσει το 60% των συνολικών ναυτιλιακών καυσίμων έως το 2060.

Φωτό: Sergio Souza/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.