Κίνα: Στρατιωτική παρουσία σε τέσσερις θάλασσες

Κίνα: Στρατιωτική παρουσία σε τέσσερις θάλασσες

187
Κίνα: Στρατιωτική παρουσία σε τέσσερις θάλασσες

Σε πέντε ταυτόχρονες στρατιωτικές ασκήσεις προέβη τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου η Κίνα, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μηνών που το Πεκίνο πραγματοποιεί τέτοιες ασκήσεις, τη στιγμή που οι γεωπολιτικές εντάσεις με τις περιφερειακές χώρες φαίνεται πως κορυφώνονται.

Δύο από αυτές τις ασκήσεις διεξήχθησαν κοντά στις νήσους Παρασέλ, στη διεκδικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, μία στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και άλλη μία στη Θάλασσα Μποχάι, σύμφωνα με τη Maritime Safety Administration. Πολεμικά πλοία απαγορεύεται να εισέλθουν στις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές.

Η Κίνα είθισται κατά καιρούς να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις, προκειμένου να διατηρεί τα στρατεύματά της σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Ωστόσο, οι πέντε ταυτόχρονες ασκήσεις την 28η Σεπτεμβρίου είναι κάτι σπάνιο για την ασιατική χώρα.

Παράλληλα, το Πεκίνο βρίσκεται σε διαρκείς εντάσεις με την Ουάσιγκτον, για θέματα που εκτείνονται από το ζήτημα της Ταϊβάν έως και την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού. Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει έναν αριθμό στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στην Ταϊβάν, οι οποίες, σύμφωνα με το Πεκίνο, αποτελούν μήνυμα προς την κυβέρνηση της αυτοαποκαλούμενης (με μικρή διπλωματική αναγνώριση) Δημοκρατίας της Κίνας στην Ταϊβάν.

Φωτό: Lynn Bo Bo/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.