Τραπεζικοί κολοσσοί γυρνούν την πλάτη σε «ρυπογόνα» projects

Τραπεζικοί κολοσσοί γυρνούν την πλάτη σε «ρυπογόνα» projects

196
Τραπεζικοί κολοσσοί γυρνούν την πλάτη σε «ρυπογόνα» projects

H Deutsche Bank δημοσιοποίησε τα πλάνα της για παύση της χρηματοδότησης ενεργειακών projects στην Αρκτική, αποτελώντας έτσι το πιο πρόσφατο παράδειγμα τράπεζας που βάζει «stop» στη χρηματοδότηση projects ορυκτών καυσίμων σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

Παράλληλα ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τη χρηματοδότηση υπαρχόντων projects πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα συνέταξε μια νέα πολιτική, θέτοντας ελάχιστα όρια δανεισμού σε projects με επίκεντρο το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Επιπλέον έχει αποφασίσει να διακόψει τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων εξόρυξης άνθρακα το αργότερο μέχρι το 2025, προκειμένου «να συμβάλει στη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το 2019, η Deutsche Bank και 129 ακόμα τράπεζες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 1/3 των τραπεζών παγκοσμίως, με συνολική αξία περιουσιακών στοιχείων περί τα $47 τρισ., δεσμεύτηκαν να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητές τους με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Πολλές τράπεζες, ιδίως ευρωπαϊκές, δέχονται πιέσεις από περιβαλλοντικές ΜΚΟ και ακτιβιστές να διακόψουν τη ροή κεφαλαίων σε «ρυπογόνα» projects, ενώ η Goldman Sachs αρνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 τη χρηματοδότηση νέων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Αρκτική.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.