Μεθάνιο και ναυτιλία: Όλες οι εξελίξεις

Μεθάνιο και ναυτιλία: Όλες οι εξελίξεις

178
Μεθάνιο και ναυτιλία: Όλες οι εξελίξεις

H ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Mitsui O.S.K. Lines (MOL) ανακοίνωσε την Πέμπτη 16 Ιουλίου ότι προέβη σε συνεργασία με εννέα άλλες ιαπωνικές εταιρείες για τη δημιουργία του Ship Carbon Recycling Working Group (WG).

Η εν λόγω κοινοπραξία θα αποτελέσει μέρος της πρωτοβουλίας Carbon Capture & Reuse (CCR) Study Group των εταιρειών, η οποία ξεκίνησε το 2019 και έχει ως σκοπό τη μείωση των ναυτιλιακών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μεταξύ των μελών που θα συμμετάσχουν στο WG είναι το EX Research Institute Ltd., η Nippon Steel Corporation και ο νηογνώμονας Nippon Kaiji Kyokai (ClassNK).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δελτίο Τύπου της MOL, στόχος του νεοσύστατου Group είναι η εξέταση των δυνατοτήτων χρήσης τεχνολογίας μεθανίου για την ανάπτυξη πλοίων μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Μέσω των δραστηριοτήτων της κοινοπραξίας, η MOL και οι συνεργάτες της θα επιχειρήσουν την ολική εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές, προκειμένου να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Παράλληλα, κύριος στόχος των εταιρειών αποτελεί η δημιουργία μιας εφοδιαστικής αλυσίδας ανακύκλωσης άνθρακα, με τελικό σκοπό την ενίσχυση του μεθανίου ως ναυτιλιακού καυσίμου.

Οι εταιρείες θα συλλέξουν στοιχεία σχετικά με τα εκτιμώμενα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην εφοδιαστική αλυσίδα, βάσει των οποίων θα καταρτίσουν ένα πλάνο για την υλοποίηση της παραπάνω αλυσίδας ανακύκλωσης άνθρακα.

Η ανακοίνωση της MOL ανέφερε, τέλος, ότι τα πορίσματα των ερευνών, καθώς και όποιες άλλες εξελίξεις σημειωθούν αναφορικά με τις δραστηριότητες της κοινοπραξίας, θα γνωστοποιηθούν σε ολόκληρη τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Φωτό: Focke Strangmann/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.