Ανατολική Αφρική: Υπό τον φόβο επισιτιστικής κρίσης 5 εκατ. άνθρωποι

Ανατολική Αφρική: Υπό τον φόβο επισιτιστικής κρίσης 5 εκατ. άνθρωποι

213
Ανατολική Αφρική: Υπό τον φόβο επισιτιστικής κρίσης 5 εκατ. άνθρωποι

Μια νέα επιδρομή ακρίδων μαστίζει την Ανατολική Αφρική, αποτελώντας τη μεγαλύτερη απειλή των τελευταίων 70 ετών για τις σοδειές, σύμφωνα με το World Economic Forum (WEF).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το WEF, το εν λόγω σμήνος απειλεί με λοιμό τουλάχιστον 5 εκατ. κατοίκους της Ανατολικής Αφρικής, προσθέτοντας επιπλέον προβλήματα σε αυτά που έχει ήδη δημιουργήσει ο κορονοϊός για τη διασφάλιση των απαραίτητων προϊόντων διατροφής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι πολλές από τις πιο ευάλωτες κοινωνίες του κόσμου, όπως αυτές της Αφρικής, αντιμετωπίζουν μια κρίση εντός μιας κρίσεως. Καθώς η εφοδιαστική τους αλυσίδα καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, η οικονομία τους δέχεται ισχυρά χτυπήματα.

Ο FAO αναφέρει ότι το νέο κύμα ακρίδων μπορεί να καλύψει απόσταση 150 χλμ. την ημέρα και να καταναλώσει ημερησίως σοδειές που αντιστοιχούν σε ημερήσια κατανάλωση 35.000 ανθρώπων. Μέχρι σήμερα, οι πιο επηρεασμένες χώρες από τη νέα επιδρομή ακρίδων στην Ανατολική Αφρική είναι η Αιθιοπία, η Σομαλία και η Κένυα, σύμφωνα με στοιχεία του FAO, ο οποίος κάνει επίσης λόγο για απώλεια 50-70% της συνολικής συγκομιδής στο Κέρας της Αφρικής.

O FAO διαθέτει την υπηρεσία Desert Locust Information Service, μέσω της οποίας θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει για την εξέλιξη της εν λόγω κρίσης στην Ανατολική Αφρική. Όσον αφορά το μέγεθος των ζημιών, η ΜΚΟ International Rescue Committee (IRC) εκτιμά ότι για τη διαχείριση της κρίσης αυτής στη Σομαλία, η οποία βρίσκεται στην πιο κρίσιμη κατάσταση έως τώρα, θα χρειαστούν 1,98 εκατ. δολάρια για φέτος.

Φωτό: Dai Kurokawa/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.