Mega-συμφωνία επενδύσεων για την ADNOC

Mega-συμφωνία επενδύσεων για την ADNOC

148
Mega-συμφωνία επενδύσεων για την ADNOC

Η Κρατική Πετρελαϊκή Εταιρεία του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με ορισμένες από τις κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο, μεγάλα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία και εταιρείες κατασκευών και υποδομών.

Η κοινοπραξία επενδυτών, που περιλαμβάνει την Global Infrastructure Partners (GIP), την Brookfield Asset Management, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC, το Ταμείο Εκπαιδευτικών του Οντάριο του Καναδά, τις NH Investment & Securities και Snam, θα επενδύσει σε επιλεγμένα στοιχεία σε αγωγούς φυσικού αερίου της ADNOC έως και 20,7 δισ. δολάρια (76 δισ. Dhs).

Σε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επενδυτικές κινήσεις ενεργειακών υποδομών, η κοινοπραξία θα αποκτήσει το 49% της Adnoc Gas Pipeline Assets, θυγατρικής της ADNOC, με δικαιώματα μίσθωσης σε 38 αγωγούς, που καλύπτουν συνολικά 982,3 χλμ., με την ADNOC να διατηρεί την πλειοψηφία με 51%.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η ADNOC θα εκμισθώσει στη θυγατρική της μέρος των αγωγών αερίου που κατέχει για 20 χρόνια, προσβλέποντας σε έσοδα πάνω από 10 δισ. δολάρια.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Δρ Sultan bin Ahmad Sultan Al Jaber, υπουργός Εξωτερικών και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ADNOC, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε για άλλη μία φορά με μερικούς από τους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές σε αυτό που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή υποδομή της περιοχής. Αυτή η συμφωνία-ορόσημο καταδεικνύει την εμπιστοσύνη που παρέχει η ADNOC στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και ξεκλειδώνει σημαντική αξία από το χαρτοφυλάκιο αγωγών μας, μετά την πρωτοποριακή επενδυτική συνεργασία για την υποδομή πετρελαιαγωγών […]».

Φωτό: Neil Dodhia/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.